Három napunk van megkopasztani az államot

Fotó: Getty Images/Purestock / Purestock

-

Még mindig megéri az év végén megtakarítani, ezzel ugyanis 20 százalékos adókedvezményhez juthatunk. Ez nulla kamat mellett jól hangzik.


Ha decemberben nem költöttük minden pénzünket ajándékra, tengeri sügérre vagy kétméteres Nordmann-fenyőre, akkor van még néhány nap arra, hogy valami tartósabbra is költsünk. Egyes hosszú távú vagy nyugdíjcélú megtakarítások után jelentős adókedvezményt is be lehet zsákolni.


Nyugdíjnak áll a világ

A több mint egymillió nyugdíjpénztári tag számára évek óta jó lehetőség a számla hizlalására az év vége – ennek ellenére csak a tagok fele számít aktívnak, vagyis fizet be a számlájára valamekkora összeget. A szabályok szerint az egyéni befizetéseket az összeg húsz százalékával, legfeljebb 150 ezer forint adókedvezménnyel lehet kiegészíteni. Ehhez összesen 750 ezer forint befizetése kell, ami havi 62 500 forint lenne, de persze ezt le lehet tudni egy összegben is.

Aligha képes az átlag magyar munkavállaló erre, az átlagos havi befizetés ugyanis valamivel tízezer forint felett alakul, s a teljes megtakarításon bár jelentőset dob az év végi befizetés, ám a maximumot még meg sem közelíti. Az év végi pörgés ugyanakkor nagyjából negyedével dobja meg az első 11 hónap megtakarításait. Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett az egészségpénztárakra is vonatkozik a adókedvezmény, ráadásul ez a megtakarítás lényegében azonnal felhasználható, míg a nyugdíjpénztári megtakarítás a nyugdíjba vonulásig parkol, tíz év után pedig csak a kamatokat (így az adókedvezményt) lehet felvenni adómentesen.


Biztosítás, na meg a gyerek

Valamennyivel vékonyabban fog a ceruza, ha valaki nyugdíjbiztosítást köt. Itt is a befizetés húsz százaléka jár kedvezményként, ám ennek összege legfeljebb 130 ezer forint lehet. Ez látszólag versenyhátrányt jelent, ám mint a számítások mutatták, valójában az átlagbefizetés nem éri el a lehetséges maximumot, vagyis érdemben egy átlagos ügyfél számára az adókedvezmény szempontjából mindkét lehetőség ugyanúgy megéri.

Ezek a megtakarítások azért értékesek, mert jelenleg alig lehet normális hozamot elérni alacsonyabb kockázatú megtakarítással: a bankbetétek lényegében nem hoznak semmit, az alacsony kockázatú állampapírok hozama pedig nem éri el a 3,5 százalékot. Ehhez képest egészen felértékelődik a húszszázalékos adókedvezmény értéke. Ez a kedvezmény a megtakarításhoz csapódik, vagyis azt természetesen nem lehet felvenni és elkölteni.


Évi hatezret hozhat a gyerek


Adókedvezmény a babakötvények, vagyis a Start számlák után is jár. A számlanyitáshoz rögtön jár 42 500 forint indulópénz, amelyet speciális állampapírba helyeznek el. A szülők befizetései után az állam tíz százalék, legfeljebb hatezer forint kedvezményt ad, vagyis ha havi ötezer forintot befizetnek a szülők a számlára, akkor egész évre 60 ezer forint helyett 66 ezer forinttal gyarapodik a gyerek számlája.


Ehhez kell gógyi

Kicsit nagyobb odafigyelést igényel a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és a tartós befektetési szerződés (tbsz). Itt a befektetőnek magának kell kitalálnia, mi képezze a befektetést. A nyesz esetében folyamatosan lehet változtatni a befektetési portfóliót, a tbsz esetében erre nincs mód. A nyeszhez is jár adókedvezmény – húsz százalék, de 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak 130 ezer, fiatalabbaknak 100 ezer forint –, de csak nyugdíjba vonulás után lehet hozzáférni. Kivéve, ha a számlatulajdonos tbsz-szé alakítja, erre is lehetőség van ugyanis.

A tbsz-hez nem jár direkt kedvezmény, ám ha öt évig nem töri fel a számlát a tulajdonos, akkor a megtakarítás hozama adómentes lesz. Vagyis a tuti megoldás: nyeszt nyitni, felvenni az adókedvezményt, majd tbsz-szé alakítani, és adómentesen felmarkolni a pénzt. Ez formálisan a nyesz megszüntetésével és az összeg tbsz-re helyezésével valósul meg. Arra figyelni kell, hogy a művelet évében és az azt megelőző évben ne vegyen igénybe adókedvezményt a befizetések után a számlatulajdonos, mert akkor ezt a kedvezményt vissza kell fizetni.

Ezeket a számlákat év végén érdemes megnyitni, a szabályok szerint ugyanis a megtakarítás az úgynevezett gyűjtőévvel indul, ezt követően ketyeg az idő – ez esetben pedig az a legjobb, ha ez az időszak a lehető legrövidebb, vagyis a számlát nem januárban, hanem decemberben nyitják meg.