Háromnapos tűzszünet Jemenben

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Háromnapos tűzszünet megtartásába egyezett bele Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök. A fegyvernyugvás a továbbiakban meghosszabbítható lenne, amennyiben a többi hadviselő fél is betartja - közölte hétfő este Abdul Malik al-Mehlafi jemeni külügyminiszter.


Néhány órával korábban Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter is bejelentette, hogy országa kész beleegyezni a tűzszünetbe, ha a húszi lázadók is így döntenek. Dzsubeir ugyanakkor érzékeltette, hogy nem derűlátó, mert a korábbi tűzszünetek sorra kudarcba fulladtak.

Előző nap, vasárnap azonnali tűzszünet bevezetését kérte Hádi kormányától és a síita lázadóktól az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere, illetve Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

"Eljött az ideje a feltétel nélküli tűzszünetnek, majd a tárgyalásoknak" - hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter a közel 6900 halálos áldozatot követelő konfliktusról Londonban tartott tanácskozás után. Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy folyik a közvetítés a száműzetésben lévő, nemzetközileg elismert kormány és az ország nagy részét ellenőrző húszik között.

A jemeni polgárháborúban Hádi elnök kormánya, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hűséges Irán-barát síita húszi lázadók állnak egymással szemben 2015 márciusa óta. Az ENSZ szerint a konfliktusnak közel 6900 halottja van.

A lázadók ellenőrzik a fővárost, Szanaát, valamint Nyugat- és Közép-Jemen északi régióit. A Hádit támogató erők visszahódították az ország déli övezeteit, de nehezen haladnak előre, dacára a szaúdiak vezette arab szövetség számos járulékos veszteséget okozó intenzív légitámadásainak is.

Október 8-án a Rijád által vezetett szövetség légitámadásában az ENSZ adatai szerint 140-en haltak meg és 525-en sebesültek meg egy szanaái gyászszertartáson.