Három nap után ismét új elnöke van a Nemzeti Frontnak

Fotó: AFP / XAVIER LEOTY

-

Marine Le Pen már korábban lemondott az elnökségről, de kiderült, hogy az új elnök holokauszttagadó, ezért választani kellett egy másikat.


Eseménydúsan telik a második kampányidőszak a Nemzeti Front számára. Miután az elnökjelölt, Marine Le Pen lemondott a pártelnöki tisztségről, Jean-François Jalkh lett a párt új vezetője. Neki viszont csak három napot sikerült elnökként eltöltenie, mert előkerült egy felvétel róla, ahol azt állítja, hogy a második világháborúban a gázkamrák valójában nem is léteztek - írja a BBC. A botrány után Steeve Brioist nevezték ki a Nemzeti Front új elnökének. Steeve Briois egy észak-francia kisváros polgármestere, a párt korábbi alelnöke.Továbbra is Macron az esélyes

Marine Le Pen igyekszik a Nemzeti Frontot távolabb helyezni az antiszemita nézetektől, ez volt annak is az oka, hogy saját apját, Jean-Marie Le Pent kirúgta a pártból. A 88 éves politikus a kirúgást követően sem állt le botrányos kijelentéseivel, legutóbb a Champs-Elysées-n történt lövöldözésben meghalt rendőrre tett tiszteletlen megjegyzéseket.
A népszavazás előtti hétvégén egy ilyen botrány akár el is döntheti a kiélezett küzdelmet a balközép jelölt, Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Le Pen között. Az OpinionWay szerint jelenleg 59-41 az állás Macron javára. Az első forduló óta megnövekedett előnye azzal magyarázható, hogy a korábbi jelöltek szavazói inkább Macront választják Le Pen helyett.