Három minisztérium és sok önkormányzat van a brókeres listán

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Korábban az volt a kérdés, melyik minisztérium tartott pénzt – törvényellenesen – brókercégeknél. Lázár János most három tárcát említett érintettként, de nem világos, melyiknél lehet szó az államháztartási törvényt sértő pénzkihelyezésről.
A Buda-Cash ügyfeleinek 97 százaléka május 31-ig megkapja betétjét, a Quaestor-csoport kisbefektetői pedig az Országos Betétbiztosítási Alap közbenjárásával 6 millió forintig juthatnak majd a pénzükhöz – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, továbbá számos önkormányzatot említett Lázár János Miniszterelnökség vezető miniszter csütörtökön, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel.


quaestor, báthori utca, quaestor iroda

A pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell

Lázár János javasolni fogja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hallgassák meg akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét korábban vezető Farkas Ádámot vagy Szász Károlyt is. Mondják el, milyen vizsgálatot végeztek, és mi volt a benyomásuk – kezdeményezte Lázár.

"Nem tudjuk megspórolni, hogy ne kérdezzük meg a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy na, és önök mit tudtak" – fogalmazott.

Az FM – egy háttérintézményén keresztüla Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forintot helyezett el, ez „odaveszett”, március 6-án derült ki, hogy az értékpapírban tartott vagyont nem tudják visszafizetni – hangzott el a további állami érintettségek ismertetésekor. Lázár emlékeztetett arra, hogy a külügyi tárca (pontosabban a felügyeletéhez tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.) a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, ez azonban megkerült (állítólag kamatveszteséggel, ezért a külügy perelni készül).

Lázár szóba hozta a Belügyminisztériumot is, mert a brókerbotrány miatt számos önkormányzat került nehéz helyzetbe.

A miniszter sajtótájékoztatóján a legnagyobb problémaként azt az ETO Parkra adott 17 milliárd forintos hitelt említette, amelyet a most a Miniszterelnökség felügyelte Magyar Fejlesztési Bank adott a Quaestornak a Gyurcsány-kormány idején, 2007-ben. Lázár János szerint a kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el. „A pénzt fiktív projektre, fiktív fedezetek mellett biztosította az MFB, amely hibás üzleti döntést hozott. A hitelt az MFB Lex Zoltán vezette központi cenzúrabizottsága és a bank igazgatósága hagyta jóvá” - tette hozzá.


Szijjártónak 2012-ben még nagyon tetszett

Ilyesmiről nem volt szó, amikor Szijjártó Péter még külügyi és külgazdasági államtitkárként a létesítmény 2012-es átadásán – melyen természetesen Tarsoly Csaba, a Quaestor (most előzetesben lévő) tulajdonos-vezérigazgatója is ott volt – azt mondta,


„az ETO Park elemei önmagában is jelentős fejlesztések, akár az élményközpontra, akár a stadionra, akár a labdarúgó akadémiára, akár a szállodára gondolunk. Úgy fogalmazott, Győrben Közép-Európa legmodernebb sportkomplexuma jött létre, amivel a város a modern sportberuházások Bajnokok Ligájának döntőjébe került.”

A fidesz.hu-n olvasható korabeli tudósítás szerint Szijjártó 2012-ben arról is beszélt, hogy jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja. Tarsoly Csaba ugyanott elmondott szavaiból pedig az derült ki, hogy már az első Orbán-kormány adott a győri stadionfejlesztésre 900 milliót, bár azt csak 2006-ban, már a Gyurcsány-kormány idején fizették ki. Tarsoly megemlítette azt is, hogy Győr pedig félmilliárd forint értékű Rába-részvényt adott a fejlesztéshez azzal a feltétellel, hogy cserébe tizenöt évig sportolhassanak ott a helyi fiatalok.


Volt fedezet, persze kérdés, elég-e

Az Index birtokában lévő, erről szóló 2008-as MFB igazgatósági jegyzőkönyv szerint 8-féle biztosítéka és 7-féle fedezete volt a hitelnek. Például jelzálogjog az ETO Park ingatlanjain (tehát a győri stadionon is), a cég mindenkori eszközein, a Quaestor készfizető kezességvállalása, 200 millió forint óvadék elhelyezése egy MFB-számlán, inkasszós jog a cég és a Quaestor valamennyi számláján. Azt, hogy mindez elegendő fedezet-e a 17 milliárdos hitelhez, az Orbán-kormány alatt kinevezett MFB-vezetés vitatta.