Három magyar filmet mutatnak be Karlovy Varyban

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

-


Nyilvánosságra hozták a július 3-án kezdődő, 50. Karlovy Vary-i filmfesztivál programját, amelyben idén három magyar film is szerepel. Az East of the West” nevű szekcióban két magyar rendező nagyjátékfilmjének lesz a világpremierje: Horváth Lili Szerdai gyerekének és Nemes Gyula Zerójának.

A Szerdai gyerek Horváth Lili első nagyjátékfilmje, amely - akárcsak díjnyertes rövidfilmjei, a Napszúrás és az Uszodai tolvaj - a felnőtté válás témájával foglalkozik. Filmjének hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamaszlány és egy négyéves kisfiú anyja. Maja azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze, és eközben egy váratlan lehetőséghez jut és egy új szerelem is kialakul.


Szerdai gyerek


A Szerdai gyerek főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga. Számos amatőrszereplő is felbukkan a filmben, de mellettük olyan ismert színészek is, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor és Nagy Ervin. A film a Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával készült.

Nemes Gyula Zero című filmje egy méhész története, aki anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott 83 perces film a Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával valósult meg. A rendező Letűnt világ című alkotásával 2008-ban elnyerte a legjobb dokumentumfilmért járó Kristály Glóbuszt Karlovy Varyban.

A fesztiválon szereplő harmadik magyar alkotást, Szabó Mátyás Határ című rövidfilmjét az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP új programja a „Future Frames” keretében vetítik le, amely ígéretes pályakezdő tehetségeket mutat be a fesztiválon.

Az elmúlt években a magyar filmek nagyon jól szerepeltek Karlovy Varyban: Szász János 2013-ban megnyerte a Kristály Glóbuszt A nagy füzettel, tavaly pedig itt volt a premierje Zomborácz Virág Utóéletének, Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanjának és Pálfi György Szabadesésének. Utóbbi elnyerte a legjobb rendezés díját és a zsűri különdíját is.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap