Három magyar a világ legjobb szakácsai és cukrászai között

-

Közülük ketten jutottak be a Gasztronómiai Világszövetség döntőjébe.


Jól szerepeltek a magyarok a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai meleg konyhás döntőjén: Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában 2. helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában 3. helyezést, míg Domonkos Dávid cukrász kategóriában 1. helyezést ért el - olvasható a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közleményében.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolódásokkal tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé még egy legalább, szintén csokoládé fő alapanyagú, 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is el kell készíteniük, amelyre összesen 6,5 óra áll rendelkezésre.

Elek Richárd és Domonkos Dávid bejutott a 2016-os WACS világdöntőbe, aminek a görögországi Thesszaloniki lesz a házigazdája. A világdöntőn a gasztronómiai világszövetség 7 kontinentális régiójából 14 ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig 7.