Három hónapot kapott Görögország a határhelyzet rendezésére

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A friss schengeni jelentés szerint a görög hatóságok alapvető dolgokat hanyagolnak el a török határon. Ha nem intézkednek, a Tanács azt javasolhatja a tagállamoknak, hogy állítsák vissza a határellenőrzést.


Görögország súlyosan elhanyagolja a schengeni szerződében vállalt kötelezettségeit, mert súlyos hiányosságok tapasztalhatók a külső határok védelmében – áll abban a jelentésben, amelyet szerdán tárgyalt és vett tudomásul az Európai Bizottság. A testület közleménye szerint ajánlásokat fogalmaztak meg Görögország felé, hogy erősítse meg a határ védelmét. Görögországnak három hónapja van, hogy ezeket végrehajtsa.

Ha három hónap után továbbra is fennállnak a hiányosságok, a Bizottság kezdeményezheti, hogy végső megoldásként az Európai Tanács – „a schengeni térségen belüli közös érdekek védelme érdekében” – a határellenőrzés visszaállítását ajánlja a tagországoknak. A Tanácsnak ezt az ajánlást minősített többséggel kell elfogadnia. A határellenőrzést hat hónapra lehet visszaállítani, de ezt legfeljebb két évig meg lehet hosszabbítani.

A görög határok védelmét az úgynevezett schengeni értékelési mechanizmus keretében vizsgálta egy, a tagállamok és a Frontex szakértőiből álló csoport. A nem nyilvános jelentéstervezet a görög–török szárazföldi határon, illetve Híosz és Számosz szigetén 2015. november 10. és 13. között végzett, előre be nem jelentett helyszíni látogatásokon alapul. Az Égei-tenger görög szigetei azok a területek, ahol a legtöbb menedékkérő lép illegálisan az EU területére.

A jelentés elismeri a görög hatóságok leterheltségét, de megállapítja, hogy az illegális migránsok azonosítására és regisztrációjára nem kerül sor, az ujjnyomatokat nem viszik be szisztematikusan a rendszerbe, és nem végzik el minden esetben az úti okmányok hitelességének ellenőrzését sem. Nem vetik össze az adatokat az olyan alapvető biztonsági adatbázisokkal sem, mint a Schengeni Információs Rendszer vagy az Interpol adatbázisai.