Három hónapot csúszik a Széll Kálmán tér átadása

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Tarlós István egy közfejlesztési tanácsot is létrehozna, és támogatja Pest megye leválasztását Budapestről. A dugódíjról még nincsen döntés.


A Széll Kálmán tér felújítása kapcsán Tarlós István főpolgármester azt mondta, a közbeszerzés elhúzódása várhatóan három hónapos csúszást okoz a befejezésben. Ezek szerint 2016 májusára lehet kész, ahogy arról már írtunk, de a polgármester idáig ezt nem jelentette ki.

Megjegyezte, lesz Budapesten Moszkva tér, de még nem dőlt el, hogy hol. A kérdés Moszkva főpolgármesterének látogatása során dőlhet el.

Tarlós István kitért arra, támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az elképzelését, hogy esetleg Pest megyét leválasztanák Budapestről az uniós támogatások vonatkozásában a pályázatok miatt.


Mi lesz a hirdetőoszlopokkal?

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, felbontja a szerződést a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel, arról beszélt: a pályázatot 2004-ben írták ki, az említett – a főváros számára hátrányos – szerződés szövegszerű tartalmáról 2006 márciusában döntöttek.

Azt mondta, a döntéshez minősített többségre, 34 szavazatra volt szükség. A szerződést 44 szavazattal fogadta el akkor a Fővárosi Közgyűlés, ebből 37 szocialista, illetve szabad demokrata voks volt. Erre azt mondani, hogy a Fidesz erőltette át a szerződést szocialista-szabad demokrata támogatással, az enyhén szólva nem fedi a valóságot – tette hozzá.

Egy új pályázat keretében hirdetik meg majd ugyanezt a típusú tevékenységet. Kocsis Máté szólt arról, gondolkodnak azon, hogy olyan szabályozást dolgoznak ki, amely egységes és rendezett fővárosi reklámfelületeket biztosítana. Kijelentette: a főváros szerződésbontásról szóló döntése mögött egyszerű szerződés-felülvizsgálati ellenőrzési folyamat áll.


Dugódíj

Tarlós István a dugódíj kapcsán arról beszélt, hogy ha azt nem vezetnék be, akkor az Európai Unió jó pár milliárdot visszavenne. Egyelőre nincs végleges döntés a zónahatárokról és a díjakról sem.

Közölte, a kormány még nem válaszolt az ezzel és a BKV finanszírozásával kapcsolatos fővárosi megkeresésre. Tarlós István szerint várhatóan októberben lesz döntés.


Budapest Közfejlesztési Tanács

Tarlós István főpolgármester pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: közfejlesztési tanács létrehozására vonatkozó javaslatot kíván tenni a kormánynak; a közfejlesztési tanács feladata a fejlesztések rangsorolása és összehangolása, valamint a forráskoordináció lenne.


Elmondta azt is, hogy az európai uniós és a központi költségvetési források bevonása és összehangolása érdekében tervszerződést kötnének a kormánnyal. A testület a Podmaniczky Frigyes által egykor létrehozott közmunkák tanácsának mintájára alakulna meg. Tarlós István emlékeztetett arra, a kormány és a főváros között 2013 óta van egy megállapodás, amelyben a felek vállalták, hogy a nagy fővárosi fejlesztéseket közösen készítik elő és dolgozzák ki. Ennek szellemében a kormány átvállalta az adósságállományt, így a főváros hitelképessége helyreállt – jegyezte meg. A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a legfelkészültebb kedvezményezett ma Magyarországon.

Tarlós István közölte, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnokkal benyújtanak majd egy javaslatot, amely azt célozza, hogy a főváros hozzon létre egy közbeszerzéseket lebonyolító céget 2016 elején. Ez a cég a fővárosi önkormányzat közbeszerzéseinek teljes lebonyolítását végezné. Bizonyos összeghatár feletti fejlesztések esetében a fővárosi cégeknek egyeztetési kötelességük lenne.

A fővárosi fejlesztésekről szólva a főpolgármester beszélt arról, hogy Budapesten 416 barnamezős terület van, ebből 88 Budán. Ezek esetében több mint száz projektről lehet beszélni. A fővárosnak 36 kidolgozott közlekedésfejlesztési projektje van.