Három helyet esett vissza az egészségügy, de tesiben jók vagyunk

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A védőoltási rendszerben és a testnevelésben Európa legjobbjai közt Magyarország, de még rengeteg a gond. Csak a vidéki kórházak újultak meg EU-s pénzekből.


Az európai egészségügyi rendszerek versenyében az elérhető 1000-ből 575 pontot szereztünk meg. Ezzel Magyarország a 30. a 2016. évet értékelő listán a 35 ország közt, amelyen csak Lengyelországot, Albániát, Bulgáriát, Montenegrót és Romániát előztük meg – írja a Népszava.

A mezőnyt Hollandia és Svájc vezeti, amely több mint 900 pontot gyűjtött. Stockholmban évek óta összevetik 35 európai ország egészségügyét hat területen, így vizsgálják a betegjogok érvényesülését, az ellátás hozzáférhetőségét, a gyógyítás eredményességét, a rendszer finanszírozottságát, a megelőzést, a gyógyszerellátást.

Ugyan Európa legjobbjai vagyunk a védőoltási rendszerünkkel, és az iskolai testneveléssel pedig a második helyre kerültünk, de minden egyéb vizsgált mutatónk, ha nem is romlott, de nem javult, miközben az országok többségének teljesítménye pozitívan változott. Magyarországon még mindig sokat kell várni a diagnosztikai vizsgálatokra, nagy a korrupció mértéke, miközben minimális lehetőség van a betegjogok érvényesítésére.

Csak nevetni tudok – reagált Szócska Miklós, a második Orbán-kormány egészségügyért felelős államtitkára. - Értem, hogy politikailag nagyon jó hivatkozási alap ez a jelentés, de az megmosolyogtató, ha olyan országok mögé sorolnak bennünket, ahol a csapvízzel még fogat sem lehet mosni.

Módszertani hiányosságokat Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő is talált az Indexben, mint mondta: például senki nem tudja megmondani, hogy Magyarország, miért nem a legrosszabb kategóriába került az e-receptet illetően, amikor nálunk még nincs is elektronikus recept. Ám az is tény, hogy a magyar egészségügy intézményrendszerében semmilyen korszerűsödési folyamat nem zajlik, miközben a világban másutt meg igen. Azonkívül, hogy uniós pénzből a vidéki kórházak megújultak, semmi jót nem tudok mondani a hazai egészségügyről – mondta Kincses Gyula. Eközben egyre többen kényszerülnek a magán egészségügybe, és ezzel egyre drágábban jutnak ellátáshoz, vagyis romlik a hozzáférés.