Három halott a coloradói lövöldözésben

Fotó: Getty Images / Justin Edmonds

-

Több mint ötórás szembenállás és többször kiújult lövöldözés után a rendőrség elfogta azt a fegyveres férfit, aki pénteken behatolt egy Colorado Springs-i abortuszklinikára és több emberre rálőtt.


Egy férfi péntek este puskával lövöldözni kezdett a Planned Parenthood nevű szervezet egyik épületében Colorado Springsben. Hárman haltak meg, egy rendőr és két civil. 11 embert, köztük öt rendőrt és hat civilt kórházban kezelnek. A támadás indítékát egyelőre nem közölték, a gyanúsított az 59 éves Robert Lewis Dear.

A helyi rendőrség szóvivője szerint az elkövető "tárgyakat" - sajtóértesülések szerint egyebek között gázpalackokat - vitt be az épületbe, amelyekről a tűzszerészeknek még meg kell állapítaniuk, hogy robbanószerkezetek-e. Az épületből embereket menekítettek ki, a műveletben kommandósok és páncélozott járművek vettek részt.

A rendőrség szerint korai még arról nyilatkozni, hogy az incidens összefüggésben állt-e a Planned Parenthood szervezet tevékenységével, amelynek az épületébe hatolt be az elkövető. A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet.

Az utóbbi időben többször voltak abortuszellenes tüntetések a klinikánál, miután egy abortuszellenes aktivisták által nyilvánosságra hozott rejtett kamerás felvételen a szervezet vezetői magzati szervek kutatási célra való felhasználásáról és eladásáról beszéltek. A republikánus elnökválasztási kampányban felmerült a szervezet állami támogatásának megvonása is.

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint 1977 óta az Egyesült Államokban terhességmegszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg, valamint 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot. Ilyen intézmények elleni bombatámadást 42, gyújtogatást 182 alkalommal jegyeztek fel. Egyelőre nem közölték, hogy Dear indítéka összefüggésben állt-e a művi terhességmegszakítással.

Az első születésszabályozási klinikát 1916-ban alapították az Egyesült Államokban, a harmincas években alakult a Születésszabályozási Szövetség, ekkoriban már több mint kétszáz ilyen központ volt az országban. A szövetséget 1942-ban nevezték át Planned Parenthooddá. Ma közel ezer központja, illetve társintézménye van az Egyesült Államokban, 2013-ban közel 3 millió páciense volt és 350 ezer abortuszt végeztek az intézményben.