Három feltételezett iszlamista terroristát fogtak el Németországban

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Korábban Szíriában harcoltak, majd hazatértek Németországba. Eddig nem viselkedtek gyanúsan.


A szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint az Észak-Rajna-Vesztfáliában elfogott három férfit azzal gyanúsítják, hogy csatlakoztak egy külföldi terrorszervezethez. Az ország biztonságát érintő súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szóvivője csütörtökre ígért részleteket.


A WDR regionális csatorna értesülése szerint Kölnben és Bonnban egy 23 éves, és egy 25 éves fiatalembert fogtak el. A gyanú szerint 2013-ban Szíriába utaztak és a Junud Al-Sham nevű dzsihadista csoport oldalán harcoltak a polgárháborúban. Miután visszatértek az országba, a hatóságok nem találtak arra utaló jeleket, hogy a feltételezett terroristák merényletekre, támadásokra készültek volna Németországban.

A harmadik feltételezett, úgynevezett terrorturistát más források szerint valószínűleg az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai Dortmundban fogták el.

A Németországból a Közel-Keletre távozott terrorturisták száma a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal legutóbbi, július végén megjelent becslése szerint nagyjából 720 lehet. Többségük 30 évesnél fiatalabb férfi. A nők aránya 20 százalék lehet. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából százan pedig meghaltak a szíriai polgárháborúban vagy az iraki felkelésben.

A terrorturisták jelentős része a szalafista szubkultúrából származik, amely Észak-Rajna-Vesztfáliában a legerősebb. A szalafizmus a világi államot elutasító, az iszlám jog - a saría - alapján működő állam kiépítésére törekvő muzulmán vallási irányzat. Híveinek száma a legutóbbi, júniusi becslések szerint 7500 lehet. Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka.