Három évre kizárták Simicska cégét a közbeszerzésekből

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az ok, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Közgép hamis adatokat adott meg a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésére kiírt tenderen. A mintegy 7 milliárd forint összegű pályázaton Simicskáék az „új Közgépnek” titulált Duna Aszfalttal és egy olyan konzorciummal is versenyeztek, amelynek tagja Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltsége is.


A Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta a Közgépet minden magyarországi közbeszerzési eljárásból, mert a testület szerint Simicska Lajos cége hamis adatot szolgáltatott egy eljárásban.


A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésére kiírt tenderről van szó. Állítólag itt adott meg hamis adatot a Közgép. A cég a döntés ellen fellebbezett, ezt utasította most el a hatóság. Hogy pontosan mi is történt, azt a Közbeszerzési Hatóság 72 oldalas dokumentumából meg lehet próbálni kitalálni. A Közgép a Kötiviép'B-vel közös konzorciumban pályázott. Az építkezést 6,7 milliárdért vállalták volna, 200 millió forinttal olcsóbban a 6,9 milliárdos ajánlattal induló konzorciumnál, melynek tagjai az A-Híd, a Swietelsky és a Mészáros és Mészáros Kft. – írta elsőként az Index. Ugyanennyiért vállalta volna a munkát a Duna Aszfalt Kft. is.

A Közgép a döntésre közleményben reagált, azt írta, bíróságra megy az ügyben. Ennek azonban nincsen halasztó hatálya, így amíg a bíróság nem hoz olyan döntést, amely kedvez Simicska Lajos cégének, addig – legfeljebb 3 évig – a Közgép nem rúghat labdába egyetlen közbeszerzésnél sem.

Április végén arról írtunk, hogy Simicska cége február óta nem nyert közbeszerzést, majd túl olcsó ajánlatot tett a cég az M0-s zajvédő falára, ezért kizárták. Majdnem ugyanez történt egy soroksári felüljáró felújításánál is, csak abban az esetben a Közbeszerzési Döntőbizottság kötelezte a BKK-t, hogy semmisítse meg a határozatát, amelyben kizárta a Közgépet az eljárásból, mert az túlságosan olcsón vállalta volna el a munkát.