Három évre ítélték a melegekre támadó és cigányok ellen uszító nőt

-

A közösség tagja elleni erőszak tényállásának 2008-as bevezetése óta először hozott ilyen ügyben ítéletet a bíróság. Egy szerdai tárgyaláson első fokon, nem jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy homofób bántalmazót – közölte a Háttér Társaság. A fiatal nő azonban nemcsak ezért kapta a büntetést, hanem mert a Facebookon egy roma gyermekeket ábrázoló fényképet megosztva kiirtásukra buzdított.


2013. július 6-án egy a Budapest Pride-ról hazafelé tartó férfit ütött meg egy az ellentüntetők közül kiváló nő. A sértett a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett. A rendőrség a Népszabadság videofelvétele segítségével azonosította a támadót.

A vádlottat egy másik vádpontban, közösség elleni uszításban is bűnösnek találta a bíróság. A nő Facebook-oldalán cigány gyerekek fényképe mellé ezt írta ki: „Fertőző cigány génhulladékok, kiirtásuk ajánlott és kötelező! Ne hagyjuk felnőni őket! Ezekből lesznek a gyilkosok!”

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai tárgyalásán a nőt közösség tagja elleni erőszak miatt három év letöltendő szabadságveszésre ítélte. Emellett három évre eltiltották a közügyektől, valamint további nyolc hónapnyi büntetés végrehajtását is elrendelték egy korábbi bűncselekménye miatt.

Az ítélet nem jogerős.