Három évet kapott Hoszni Mubarak

Fotó: MTI/MTVA / Haled el-Fiki

-

Egyiptom korábbi elnökét és két fiát korrupció vádjában találták bűnösnek. Ennek ellenére hamarosan szabadulhatnak.


A sajtóban „Elnöki paloták pereként” emlegetett eljárás során Mubarakot tavaly májusban első fokon 3 év szigorított szabadságvesztésre, fiait 4-4 év börtönbüntetésre ítélték, amiért a vád szerint több mint 125 millió egyiptomi fontot (közel 4,5 milliárd forint) sikkasztottak el az elnökségi költségvetésből.


A pénzt az elnöki paloták karbantartására különítették el, a törvényszék azonban bizonyítottnak találta, hogy az elítéltek a saját ingatlanjaikra fordították a milliókat. A pert idén januárban indították újra; a szombati ítélethirdetés mindössze két tárgyalás után történt.

Mubarak 2011 áprilisa óta rács mögött, illetve egy dél-kairói szanatóriumban, házi őrizetben töltött idejét figyelembe véve elképzelhető, hogy a bíróság körülbelül két évet és hét hónapot levon a letöltendő három évből.

Haszan Haszanein bíró Mubarakékat ezenkívül együtt 125,7 millió egyiptomi font pénzbírságra ítélte, valamint 21 millió egyiptomi font megtérítésére kötelezte.

A korábbi elnököt az összes többi ellene folyó perben felmentették, így tavaly novemberben ártatlannak nyilvánították az „Évszázad pere” néven emlegetett eljárásban is, amelyben bűnrészességét vizsgálták több száz tüntető erőszakos halálában. A demonstrálók a tekintélyelvű exelnök három évtizedes országlásának véget vető 2011-es felkelés alatt vesztették életüket.

Az észak-afrikai ország legmagasabb szintű fellebbviteli bírósága, a kairói semmítőszék június 4-én dönt arról, hogy – helyt adva a főügyészség fellebbezésének – elrendeli-e a per újraindítását. A 87 éves politikust a gyilkosságok miatt 2012-ben első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Négy évvel a Mubarak-rezsimet megdöntő forradalom, és két évvel az iszlamista elnök, Mohamed Murszi vérfürdőbe torkolló megbuktatása után az egyiptomi nyilvánosság feltűnő közömbösséggel viszonyult a szombaton lezárult perhez, amely után a volt diktátor rövidesen újból szabad ember lehet.

A tárgyalás kezdete előtt az exelnök számos támogatója a padokra ugorva integetett és csókokat dobált a vádlottaknak felállított vasketrecben öltönyben, napszemüvegben ülő Mubaraknak és fiainak, ugyanabban a teremben, ahol néhány hete utódjára, Murszira 20 évnyi börtönbüntetést róttak ki békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel miatt.