Három- és ötéves gyerekektől vonták meg a magyar állampolgárságot

-

A köztársasági elnök határozatából nem derül ki, mit követett el a két kislány, de valószínűleg a szülők hibáztak.


Áder János államfő a belügyminiszter javaslatára időről időre felülvizsgálja a többnyire egyszerűsített honosítási eljárásban megszerzett állampolgárságok jogosságát, és ezúttal nyolc esetben találta úgy, hogy a számos állami támogatásra is feljogosító címet nem indokkal kapták meg a kedvezményezettek.


Az érintettek közül öten ukrajnai területen, hárman a volt Jugoszlávia területén születtek, és az ukrajnai származásúak között két kisgyermek és egy azonos vezetéknevű felnőtt férfi van.

2013 júliusában fordult elő először, hogy az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságot elvették, legalábbis akkor a bevándorlási hivatal az közölte, hogy az elmúlt években nem volt erre példa. 2014 februárjában történt a második ilyen eset, erről a VS.hu is beszámolt. Mostanra viszont egyre gyakoribb az eljárás, egy-két havonta hoz ilyen határozatokat az államfő.

Tavaly derült ki, hogy tízezrével vannak olyanok, akiknek a kérelmét visszautasították a magyar hatóságok, és az is, hogy több helyen csúszópénzért árulták a magyar állampolgárságot olyanoknak is, akiknek nem járt volna.