Három és fél évet kapott az adócsaló autókereskedő

-

Több mint 600 autót adott el úgy, hogy nem fizetett be több mint 300 millió forint adót.


A 45 esztendős kiskunfélegyházi vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek jogerősen a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint a vádlott 2003-ban alapított egy vállalkozást, amelynek előbb a testvérével volt tulajdonosa, majd egy Seychelles-szigeteki céghez, végül egy szerbiai férfihoz került.

A kft. 2006-ban és 2007-ben használt gépjárműveket – több mint 600 darabot – szerzett be Németországból és Olaszországból. Ezeket 2006 decembere és 2008 júniusa között értékesítette, jelentős részben Magyarországon, többnyire bizományosokon keresztül. A beszerzési számlákon számos esetben – elsősorban az olaszországi vételek esetében – a valós vételárnál alacsonyabb összeg szerepelt. Az autók értékesítése során pedig a cég számlázó programjával a valós eladási árnál alacsonyabb összeget tüntetett föl, miközben a vevőknek készült kézzel írt számlákra a tényleges ár került. Olyan gépjárműbeszerzések és -eladások is történtek, amelyeket le sem könyveltek.

A vádlott a manipulált bizonylatok alapján – 1,643 milliárd forintnyi gépjármű-értékesítést nem szerepeltetett a könyvelésben – valótlan adóbevallásokat nyújtott be, és mintegy 328 millió forintnyi áfa befizetését mulasztotta el.