Három embert kirúgtak a spanyol királyt szodomizáló szobor miatt

Fotó: Getty Images/iStockphoto / sebnunes

-

A Barcelonai Kortárs Művészeti Múzeum (Macba) két kurátorának és az igazgatójának az állásába került a botrány, ami a lemondott uralkodót obszcén aktus közben ábrázoló műalkotás körül robbant ki.


A tekintélyes intézményt felügyelő vagyonkezelő kedden váltotta le Bartomeu Marí igazgatót és a botrányt okozó kiállításért felelős két kurátort.


Ahogy azt korábban a VS.hu-n is megírtuk, a kurátorok meghívták A bestia és az uralkodó című nemzetközi csoportos kiállításba Ines Doujak osztrák művész Not Depressed for Conquering/Haute Couture 04 Transport című alkotását is, amely szodómia közben ábrázol egy ismert bolíviai emberi jogi aktivistanőt, egy juhászkutyát és egy rozsdás acélsisakokon négykézláb elhelyezkedő meztelen férfit, aki nagyon hasonlít János Károly volt spanyol királyra.

A tárlatot a stuttgarti Württembergischer Kunstvereinnal együtt szervező kurátorok nem engedték, hogy az igazgató röviddel a megnyitó előtt a várható bírálatokat elhárítandó eltávolítsa a provokatív szoborkompozíciót, mire a direktor az egész kiállítást lefújta, ezzel viszont a cenzúra vádját vonta magára.

Bartomeu Marí pár nap múlva visszavonulót fújt, és a tárlat szombaton meg is nyílt, a spanyol kulturális minisztériumot, a katalán kormányt, Barcelona városát és egy alapítványt képviselő vagyonkezelő azonban kedden menesztette mind az igazgatót, mind a kurátorokat.Doujak szobrát decemberben bemutatták Brazíliában, a Sao Pauló-i biennálén. A művésznő abból az alkalomból azt mondta, hogy alkotásaiban „játszik a hatalmi viszonyokkal és felforgatja azokat".