Három csapás: görög csőd, Brexit, magyar népszavazás

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A nyugat-európai sajtó EU-ellenességnek tartja a népszavazást.


A brit, a német, az olasz és a spanyol média is foglalkozott a magyarországi kvótanépszavazással vasárnap.

A The Sunday Times a Brüsszel elleni lázadás elsődleges mozzanatának nevezte a népszavazást. Felcsútról keltezett beszámolójában Bojan Pancevski azt írja: a helyi kisvasút testesíti meg Orbán Viktor miniszterelnök ambivalens viszonyát Brüsszelhez.

Magyarország az uniós fejlesztési folyósítások legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik a térségben (a kisvasút is kapott ilyet), miközben Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a magyar kormány Brüsszel egyik legélesebb hangú bírálója is.

A The Sunday Times szerint a menekültek elosztási tervének elutasításával


Orbán Viktor valójában Angela Merkel német kancellár és a nyitott kapuk általa képviselt politikája ádáz ellenlábasaként pozicionálja magát.

Ezzel az álláspontjával Orbán nemcsak a lengyel, a szlovák és a cseh EU-szkeptikus vezetők, hanem a Nyugat-Európában előretörő jobboldali populisták körében is támogatásra lelt, magára haragította viszont a régebbi EU-tagállamokat, mindenekelőtt Németországot, az EU legnagyobb befizetőjét – áll a brit lap írásában.


A kisvasút Felcsúton


A The Guardian online kiadásában megjelent írás idézi Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutatóintézet igazgatóját, aki szerint a Magyarországra jutó 1294 menekült körüli csetepaté valójában háború, amely a nemzetállam szerepéről és az európai demokrácia mibenlétéről folyik. A népszavazás olyan mutatvány, amely nem az eredményről szól, Orbánt nem az aggasztja, hogy akárhány menekült megjelenik-e Magyarországon, hanem


a menekültügy a magyar kormányfő számára a cél elérését szolgáló eszköz, a cél pedig az európai kulturális ellenforradalom és a liberális Európa felszámolása

– mondta Knaus.


A The Guardian szerint Orbán – ellentétben olyan populistákkal, mint Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője – nem akar kilépni az EU-ból. Hisz azonban a brüsszeli hatalmi jogkörök visszavételében, a migránsokat távol tartó kerítésekben és annak a liberális demokráciának a lebontásában, amelyet mások mellett Angela Merkel képvisel – áll a brit lap írásában.


Orbán Merkel ellenpontja szeretne lenni


A német Die Zeit online kiadásában Magyarország – A keresztény-nemzeti bezárkózás országában címmel közölte Philip Faigle írását, aki szerint Orbán Viktor kormányfő agresszív kampánnyal biztatta a polgárokat arra, hogy nemmel szavazzanak a népszavazáson, az ellenzék pedig szinte megnémult. A szerző kiemelte hogy Orbán Viktor nemcsak beszélt és provokált az utóbbi hónapokban, hanem egyre inkább elzárta országát a menekültek előtt.


Az ARD a tagesschau.de című hírportálján Magyarország igenje Orbán nemjére? címmel közölte Clemens Verenkotte beszámolóját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor számára sok minden forog kockán, és a népszavazás elbukhat a részvételi arány miatt.


Kifejtette: kizárólag a révételi aránytól függ a kormányfő azon reménye, hogy egy sikeresen keresztülvitt referendum révén megerősödve követelhesse Berlinben és Brüsszelben uniós jogkörök visszahelyezését a nemzeti parlamentekhez.


Röszke, menekülttábor, Abcúg

Menekülők


Idegengyűlölő népszavazásnak minősítette a magyarországi referendumot szerkesztőségi cikkében az El País.


Az újság szerint a népszavazás megtartása sérti az Európai Unión belüli együttélés minimális normáit, és üzenet, mi történhet a közeljövőben, ha elterjed a bevándorlásellenes populista diskurzus.

A referendumon feltett kérdés tökéletes példája a politikai demagógiának, amelyben


a demokrácia nevében és a közvélekedésre való hivatkozással ugorják át a demokratikus gyakorlat minden elemét

– véli az El País, megjegyezve, hogy a magyar miniszterelnök túl hamar elfelejtette, hogy Magyarország, mindössze 12 évvel ezelőtt, önként lépett be az unióba.


Mint a lap írta, Orbán nem tarthat igényt az unióhoz tartozás privilégiumaira, amikor úgy tűnik, hogy átlépi annak normáit egy referendummal, amely megkérdőjelez egy Magyarország által elfogadott szerződést. Az El País szerint a népszavazás nemcsak a menekültek ellen irányul, hanem a magyarok ellen is, mert Orbán felelőtlensége terhet ró rájuk.


brexit, Brit EU-népszavazás, uniós tagság, Európai Unió, Nagy-Britannia

A Brexithez hasonlítják


Budapest és a migránsok. Az európai csapda címmel írt cikket az olasz Corriere della Sera.


A legnagyobb olasz napilap egy magyarországi neonáci tüntetés résztvevőinek a fényképével a címoldalán úgy vélte, akármi is legyen a referendum eredménye, annak következményei és üzenete nagyon aggasztják Európát, mivel az a harmadik lökés lesz Görögország és a Brexit után.


A római Il Messaggero kommentárja szerint Magyarország Brüsszel ellen vonul az urnákhoz, amivel Orbán Viktor saját politikai vezető szerepét akarja megerősíteni az ultranacionalista Jobbikkal szemben. A napilap úgy látja, hogy a migránsválság manna a magyar kormányfő számára.


Az Il Fatto Quotidiano szerint a migránsokra mondott nem pirruszi győzelem Orbán Viktor számára. Az olasz ellenzéki újság úgy látja, hogy a népszavazás eredménytelensége Orbán Viktor külföldi hitelességét aknázhatja alá, és vereséget jelentene Angela Merkel nyitott ajtós politikájával szemben. Magyarországon azonban Orbán így is győzelmet aratna – vélte a napilap.


Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint akármi is legyen a népszavazás eredménye, holnaptól új szakasz kezdődik Budapest és Brüsszel kapcsolatában.