Harmincmillióig kártalanítaná a brókerbotrány károsultjait a jegybank

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A MNB törvényt módosítana, hogy összevonják a Országos Betétbiztosítási Alapot és a Befektető-védelmi Alapot. Utóbbi esetében pedig a jelenlegi 20 ezer euróról 100 ezerre emelnék a kártalanítási összeget.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez a kormánynál annak érdekében, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összege legfeljebb 100 ezer euróra (mintegy 30 millió forintra) emelkedjen a jelenlegi 20 ezer euróról (6 millió forint) – közölte a jegybank kedden. A tervezett módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a befektetők az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) megszokott gyorsasággal jussanak hozzá a kártalanításukhoz például a brókerbotrányhoz hasonló ügyek károsultjai.

Az MNB közleménye felidézi, hogy a befektető-kártalanítási rendszerekről szóló európai uniós irányelv szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a befektetők legalább 20 ezer eurónak megfelelő összegű kártalanítási összegre legyenek jogosultak az irányelv által meghatározott esetekben. Ugyanakkor az irányelv nem zárja ki olyan nemzeti szabályok alkalmazását, amely a befektetők számára nagyobb vagy átfogóbb biztosítást

A jegybank ugyanakkor a banki betétbiztosítási és a befektető-védelmi garanciák közelítésére, illetve az egységes szervezeti és irányítási struktúrából eredő előnyök kihasználása érdekében azt is javasolja, hogy vonják össze az Országos Betétbiztosítási Alapot és a Befektető-védelmi Alapot.