Harmincmilliárdos élelmiszersegélyt kapunk az uniótól

Fotó: MTI/Marjai János

-

Újabb támogatási program bukkant fel az uniós források között. A következő hét évben 30 milliárd forintnyi természetbeni juttatást kapnak a szegénységben élő gyermekek, a hajléktalanok és a rendkívül alacsony jövedelműek. A program társadalmi vitájára még három hét sem jutott. A VS.hu úgy tudja, nemcsak emiatt szabták újra az utolsó pillanatokban, hogy mit akar kezdeni a kormány a következő hét évben 7500 milliárd forinttal. Egyebek között újraindulhatnak a nagy léptékű útépítések is.


Nem várt segítséget kap Magyarország az Európai Uniótól: élelmiszercsomagokat fognak osztani a rászorulóknak a brüsszeli pénzből. A rászoruló személyeket támogató programot 24,7 milliárd forint uniós támogatásból és 4,4 milliárd forint hazai forrásból finanszírozzák, amelyből a következő hét évben 16,5 milliárd forintot kapnak a szegénységben élő gyermekek, 3,2 milliárd forintot a hajléktalanok és 9,4 milliárd forintot a rendkívül alacsony jövedelműek.   Az érintett gyermekek száma bő félmillió (alapvetően a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 543 ezer fiatal), a program készítői mintegy 5 ezer hajléktalannal számolnak, és 140 ezerre teszik a rendkívül alacsony jövedelműek körét (itt főként rokkantakkal és idősekkel számolnak, mert a munkaerőpiacra visszavezethetőket más forrásból támogatnák). A dotáció formája elsősorban élelmiszersegély, illetve ételosztás, a csecsemőknek úgynevezett induló babacsomag, valamint tüzelőosztás.  

Mit osztunk fel mire?

Ezt tartalmazza az úgynevezett operatív program: ez újonnan került fel arra a listára, amelyet a magyar kormány a napokban nyújt be Brüsszelnek. Ezek az operatív programok (OP) tartalmazzák azokat a fejlesztési területeket, amelyekre Magyarország összesen 7500 milliárd forintot költhet el 2014 és 2020 között. A jelenlegi állás szerint tíz ilyen OP lesz, köztük a forrás 60 százalékát lekötő gazdasági programok, valamint a közlekedési és társadalmi (emberi erőforrás-fejlesztési) projektek. Ez utóbbinak az eredetileg nem egész 900 milliárd forintos keretéből csípték le az utolsó pillanatban a rászorulókat támogató program 30 milliárdját.   Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezúttal az Európai Unió döntéshozatala sem volt a topon, hiszen az Európai Parlament csak idén februárban hozta létre a rászorulókat támogató alapot, ám az a magyar program dokumentációjából is kiderül, hogy már egy évvel ezelőtt is tudtak az új pénzügyi keretről. Ráadásul a témában nagyon is érintett civil szervezetek mindössze 20 napot kaptak arra, hogy véleményezzék a tervezetet. A dokumentum június 11-én került nyilvánosságra és 30-áig lehet vitatkozni róla.   Mindenesetre nagyot fordult a világ a válság hatására. Hét évvel ezelőtt még tabu volt olyan támogatási célokat megnevezni, amely természetbeni juttatásokról szól. A szociális szférában először még a konkrét építési projekteket sem kedvelte Brüsszel. Most pedig már maga az unió hoz létre progamot a rászorulók segélyezésére.  

Mi változott az utolsó pillanatban?

A kormány eredetileg azt tervezte, hogy június 7-éig valamennyi operatív programot benyújtja az uniónak, ám ebből csak egy valósult meg, a közlekedési OP készült el. (Ez az, amelyikből az utolsó pillanatban értesülések szerint kimaradtak a fővárosi metróépítések.) Az elmúlt napokban további hét programot is befejezettnek nyilvánítottak, pedig a kormány június 6-i határozatában még úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseket tudomásul véve „a szükséges módosításokat követően” nyújtják be azokat az uniónak.   A végeredmény: újraindulhatnak a nagy léptékű útépítések. A VS.hu érdeklődésére a Miniszterelnökség azt a tájékoztatást adta, hogy koncepcionális változás történt: „a kormányzat a lehetőség szerinti legtágabb kereteket kívánja megteremteni a közúti beruházások támogatására”. Hozzátette azt is: emiatt további egyeztetéseket kell folytatni az Európai Bizottsággal, hogy a tervezési dokumentumokba az uniós szabályok betartásával „a nemzeti érdekeket leginkább szolgáló fejlesztési célok kerülhessenek”.   A VS.hu-nak adott tájékoztatás szerint pontosították a dokumentumokat annak érdekében is, hogy a hulladékkezelés, a lebomló anyagok égetése és a lakossági energiahatékonysági programok"expliciten is megjelenjenek" a támogatási célok között. Módosult a kormányzati terv a Balaton régiójának fejlesztéséről is. Mégsem egyetlen, területileg elkülönült beruházásként kezelik. A válaszból az sejlik ki, hogy így nem kötik meg a hazai döntéshozók kezét: "a változás mindössze annyi, hogy nem egy uniós szabályozásban foglalt kötöttséggel bíró végrehajtási eszköz keretében, hanem egy hazai célkitűzéseket rugalmasabban kezelő végrehajtási rendszerben" valósul meg a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet fejlesztése.   Más kérdés, hogy mindezek már teljesen kimaradtak a társadalmi egyeztetésből, hiszen a programról szóló viták már tavaly decemberben lezárultak. Kivétel ez alól a közigazgatás fejlesztésének 300 milliárd forintja, merthogy az erre vonatkozó operatív program csak június 7-én készült el, így megvitatására ugyancsak 20 napot hagytak.