Harmincan halhattak meg egy orosz szénbányában történt robbanásban

Fotó: RIA Novosti / Vladimir Yurlov

-

Hat ember biztosan meghalt, 26-an pedig eltűntek, miután robbanás történt az észak-oroszországi Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában. A hatóságok szerint valószínűleg az eltűnt személyek is meghaltak.


A Szevernaja bányában csütörtökön két metángázrobbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz ütött ki a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni – írja az MTI.

A mentési munkálatok során hat ember halt meg, öten a mentőcsapat tagjai – nyilatkozta Komi tartomány minisztériumi szóvivője. A minisztérium részéről hozzátették, hogy a 26, még eltűnt bányász valószínűleg szintén meghalt.

A Komi Köztársaságban vasárnap háromnapos gyászt rendeltek el a történtek miatt.

A volt Szovjetunió területén találhatóak a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek. A mostani balesetben érintett Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember meghalt, és 139 megsérült.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét – olvasható az MTI-n.