Harminc évig titkosak a Seuso-akták

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / István Hajdu

-

A kormány jelenleg is tárgyal a hiányzó darabokról.


Hiába közpénz az a 15 millió euró, vagyis körülbelül négy és fél milliárd forint, amennyiért Magyarország visszavásárolta a Seuso-kincsek hét darabját, évtizedekig nem nyilvánosak az ügylet részletei – írja a Magyar Nemzet. A leletegyüttes egy részét két éve szerezte vissza a kormány, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban már 2013-ban titkosnak minősítette a visszavásárlás adatait, méghozzá 30 évre. Leghamarabb 2043-ban kerülhetnek nyilvánosságra az adatok.

A lap csaknem fél évvel ezelőtt fordult közérdekűadat-igényléssel a tárcához, arról érdeklődve, hogy ügyvédként kik és mekkora illetményért vettek részt a visszavásárlásról szóló tárgyalásokon. A Miniszterelnökség megtagadta az információk kiadását, mert a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a 15 darabból álló, késő ókori műkincsegyüttes hiányzó darabjai is Magyarországra kerüljenek. A kormány szerint jelentősen rontaná pozícióikat és esélyeiket, ha a korábbi vagy a folyamatban lévő tárgyalások bárminemű részletéről tájékoztatnák a nyilvánosságot.

A lap a Fővárosi Törvényszékhez fordult, azt kérve, kötelezze a tárcát a kért adatok kiadására. A bíróságon derült ki, hogy az iratok minősített adatnak számítanak. A Magyar Nemzet titokfelügyeleti hatósági eljárást kezdeményezett.