Harminc év után először tértek vissza üresen a japán bálnavadászhajók

Fotó: AFP / KAZUHIRO NOGI

-

Az idei bálnavadászati szezont gyakorlatilag kihagyták a japán bálnavadászhajók. Még januárban indultak útnak a hajók az Antarktiszra, de ezúttal kizárólag megfigyelési célból. Az ENSZ ugyanis tavaly márciusban megtiltotta Japánnak a bálnavadászatot a déli földrészen. Így nagyon régóta ez az első alkalom, hogy nincs leölt bálna a szigetország vadászhajóinak fedélzetén.


A 724 tonnás Yushinmaru és a 747 tonnás Daini zsákmány nélkül futottak be szombaton a Japán nyugati részén található Shimonosekibe, az ország bálnavadászati központjának számító városba – írja az orosz állami hírportál, az rt.com. 1987 óta ez az első alkalom, hogy ezek a hajók nem szállítottak fedélzetükön leszigonyozott bálnákat.


A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) még 1982-ben moratóriumot rendelt el a kereskedelmi célú bálnavadászatra, és ez a moratórium még mindig, az összes bálnára vadászó országra vonatkozva (Norvégia és Izland kivételével) érvényben van. Japán azonban tavaly márciusig legálisan folytathatta a vadászatát, ugyanis egy 1987-es rendelet szerint a szigetország tudományos célból továbbra is leölhette a tengeri emlősöket. Így Japán az elmúlt években 900 állat tudományos célból történő megölésére adhatott engedélyt.

A bizottság tavalyi szigorításának köszönhető, hogy a most visszatért hajókra az év eleji induláskor már a vadászatra használt szigonyokat sem pakolták fel.