Hármas öngyilkos merénylet Csádban, többtucatnyian meghaltak

Fotó: AFP / BRAHIM ADJI

-

Legkevesebb 27 ember veszítette életét, és nyolcvanan megsérültek szombaton három öngyilkos merényletben, amelyeket ismeretlen tettesek követtek el a közép-afrikai Csádban, a Nigériával szomszédos Csád-tó egyik szigetének piacán.


„Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Loulou Fou szigetének heti piacán, három különböző helyen” – közölte az AFP-vel egy nevének elhallgatását kérő helyi biztonsági forrás, hozzátéve, hogy a robbantások következtében „30-an haltak meg, 27 civil és a három merénylő, és további több mint 80 polgári személy megsérült”.

November 9-én a Csád-tó térségében rendkívüli állapotot vezettek be, miután nem sokkal azelőtt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szövetséges Boko Haram afrikai iszlamista csoport fegyveresei terrorcselekmények és diverzáns akciók sorozatát hajtották végre. A rendkívüli állapotot a csádi kormány később 4 hónappal meghosszabbította.

A Boko Haram hausza nyelvű kifejezés, jelentése: „a nyugati oktatás bűn”. Ez az iszlamista szervezet Nigéria északi és északkeleti részén tevékenykedik, harcosai azonban a szomszédos Nigerben, Kamerunban és Csádban is hajtanak végre véres merényleteket.