Hárman kaptak örökös eltiltást az atléták doppingbotrányában

-

Köztük van az egykori elnök fia, az orosz szövetség korábbi vezetője, és az orosz csapat volt edzője. Ennél súlyosabb üzenetet nem küldhettek.


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) örökös eltiltással sújtotta a szervezet korábbi elnökének, Lamine Diacknak a fiát, Papa Massata Diackot, az IAAF marketingpartnerét, valamint az orosz szövetség korábbi elnökét, Valentin Balaknicsevet, és az orosz válogatott egykori edzőjét, Alekszej Melnyikovot. Előbbi kettő még 25-25 ezer, utóbbi pedig 15 ezer svájci frank pénzbüntetést is kapott. Az IAAF korábbi doppingellenes igazgatója, Gabriel Dolle öt évre szóló eltiltással bűnhődött.


Az etikai bizottság a négy bűnösnek talált tisztviselőt, illetve sportvezetőt ugyanabban az ügyben tiltotta el. Mindannyian részt vettek Lilija Sobukova orosz maratoni futó pozitív doppingmintájának eltussolásában. Az etikai bizottság vizsgálata szerint az orosz sportvezetők ezt mintegy 1 millió euró kifizetésével próbálták elérni az előző elnöknél, aki ebből a pénzből fizette le Dolle-t.

A büntetések „ennél súlyosabb üzenetet” nem is küldhettek volna, kommentálta a döntést, Sebastian Coe, az IAAF elnöke.