Hargitay András lett Kiss László utódja

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A lemondott úszókapitányt az eddig az utánpótlásért felelő Hargitay András váltja majd, aki szerint nem lenne jó léket vágni a magyar úszósporton.


Az úszószövetség a hétfői elnökségi ülésén döntött arról, hogy Kiss László lemondása után Hargitay Andrást nevezi ki szövetségi kapitánynak, határozatlan idejű szerződéssel.

A hatvanéves Hargitay András eddig az utánpótlást irányította, de már másfél éve ő volt Kiss László kijelölt utódja, ahogy azt korábban Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke közölte. Kiss László az olimpia után mindenképpen távozott volna, ám miután nyilvánosságra került az 1961-es nemierőszak-ügye, lemondott posztjáról. Tekintettel arra, hogy Hargitay megtartja civil, állatorvosi állását, az elnökség két segítőt is kinevezett mellé: Sós Csabát és Wladár Sándort.


Hargitay, Sós, Wladár


A frissen kinevezett kapitány elmondta: „Ez a feladat hihetetlen felelősség, különösen most, az olimpia évében, egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. A célom az, hogy az edzőbizottsággal együtt, velük egyetértésben vezessem a válogatottat. Szeretném, ha végre minden megnyugodna körülöttünk, az ugyanis senkinek nem lenne jó, ha léket vágnának a magyar úszósporton. Az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a versenyzőink, sportdiplomáciában is világszínvonalon teljesítünk, nagy versenyek sorát rendezték és rendezik nálunk, az olimpián kiemelkedő eredményességet remélünk az úszóktól – ha most megpróbálják elsüllyeszteni vagy akárcsak lelassítani ezt a hajót, azt nemcsak mi érezzük meg, de az egész magyar sport és talán az ország is.”

Hargitay 1972-ben Münchenben olimpiai bronzérmes 400 m vegyesen, ezen kívül három-három vb- és Eb-aranyérme van, az övé a magyar úszósport első világbajnoki aranya (1973, Belgrád, 400 vegyes). 1974-ben világcsúcsot úszott 400 vegyesen.Az edzői diplomáját 1982-ben szerezte a TF-en, majd 85-től három éven át szövetségi kapitány volt. 1985-ben diplomázott az Állatorvostudományi Egyetemen, majd a budapesti Állatkórház munkatársa lett. 2014 októberében kinevezték az utánpótlás szövetségi kapitányának.

Az új kapitány segítői közül Sós Csaba a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője, míg Wladár Sándor, Moszkva olimpiai bajnoka a szövetség elnökségének tagja, a Jövő SC ügyvezetője – és mindhárman a híresen szigorú edző, Széchy Tamás tanítványai. Hargitay két éve, miután kinevezték az utánpótlás vezetőjének, az úszópápára utalva úgy nyilatkozott a VS-nek: „Nem azt kell csinálni, amit Széchy, hanem úgy, ahogy ő csinálta.”

Az elnökség kinevezte az új utánpótlás-kapitányt is: Petrov Iván, a győri klub vezetőedzője kapta meg ezt a megbízatást.


Az ülésen Gyárfás Tamás elnök beszámolt arról, hogy a sportág mögött álló 21 partner közül eddig 19 jelezte, ezután is támogatják a magyar úszósportot, további két céggel pedig folynak az egyeztetések, de negatív jelzés tőlük sem érkezett. Ezen túlmenően a Rio Klub operatív igazgatója, Pócs Róbert levélben jelezte, hogy az olimpián túl is támogatni kívánják a 2017. évi világbajnokság majdani úszóhőseit, azaz a budapesti vb-ig a válogatott 20 tagja kap használatra egy-egy autót, felkészülésüket segítendő.