Harcsa Zoltán érmes lehet az olimpián

Fotó: MTI / MOB/Szalmás Péter

-

Ezt az ökölvívók szövetségi kapitánya mondja, aki szerint egy-két „furcsa” meccs miatt néhány kvóta még benne maradt a csapatban.


Kovács László szövetségi kapitány szerint az olimpiai kvótát szerzett Harcsa Zoltán mellett a csapat többi tagja is kiválóan teljesített a múlt vasárnap véget ért samsuni európai olimpiai kvalifikációs ökölvívóversenyen, melyen kis szerencsével további egy-két riói hellyel is gazdagodhatott volna a küldöttség.

„Büszke vagyok arra, hogy egyetlen meccs után sem volt szégyenkezni valónk, hiába voltunk tele fiatal, 20 év alatti bokszolókkal, ők is helyt álltak világversenyen érmes riválisokkal szemben is" – méltatta tanítványait a szakvezető.


Harcsa Zoltán (pirosban) meggyűző produkcióval vívta ki az olimpiai szereplés jogát


Kovács László külön kiemelte, hogy a középsúlyú Harcsa négy komoly meccs megnyerésével biztosította helyét a játékokon, s ez az eredmény a versenyző számára is visszaigazolása annak a komoly munkának, amit elvégeztek az elmúlt hónapokban.

„Zolinál most minden rendben volt, őt nem kell bokszolni megtanítani, mert tud mindent, neki az erőnlétét kellett javítani és fejben magát összeszedni – mondta a kapitány a november óta Balzsay Károllyal készülő Európa-bajnoki és Európa Játékok-bronzérmes sportolóról. – Azt kell mondjam, a négy meccsen összesen két vagy három olyan mozdulata volt, ami arra utalt, hogy szétesett, ám ezek után is összeszedte magát. Nagyon örülök a sikerének, s ki merem jelenteni, hogy egy normális sorsolással érmes is lehet Rióban."

A szakember érdekes dolgokat is tapasztalt a török városban, ahol például a szuper nehézsúlyú Bernáth István is nagyon közel volt a kvótához.

„Már a Joseph Joyce elleni elődöntőben is lehetett volna vitatkozni a technikai KO miatt, különösen úgy, hogy a harmadik három percben szerintem Joyce is eltompult, de ami utána következett, az még furcsább volt – emlékezett vissza Kovács, hozzátéve, hogy Bernáthot végül nem is a nemzetközi szövetség helyszínen lévő orvosa vizsgálta meg, hanem egy török doktor. Ez azért is különös, mert a másik pénteki elődöntőből éppen a török plusz 91 kilós volt a vesztes, így vele vívhatott volna a magyar vasárnap a kategória harmadik olimpiai helyéért...


A szövetségi kapitány bízik a tanítványaiban


„Az ázsiai kvalifikáción volt olyan TKO-val vesztes, akit két nap múlva engedtek bokszolni a harmadik helyért, itt viszont a török orvos egyből ráírta a 30 napos eltiltást, ami még rendben van, de az érdekessé teszi a szituációt, hogy a doktor aztán az orrunk alá dugott egy másik papírt, azzal a megjegyzéssel, hogy ha aláírjuk, elintézi nekünk, hogy Bernáth már jövő héten újra versenyezhessen. Természetesen nem írtunk alá semmit." – tette hozzá Kovács László.

A másik "peches" magyar a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs volt, aki második meccsén szenvedett vereséget az olimpiai harmadik olasz Vincenzo Mangiacaprétól.

„Szoros meccs volt ez tény, de Bacskai szerintem jobb volt, szinte vibrált a ringben, de sajnos a pontozók talán kedvezni akartak az európai szövetség olasz elnökének – utalt Kovács az EUBC-t vezető Franco Falcinellire. – Nagyon szomorú, de nálunk előfordulnak ilyenek."


Bacskai Balázsnak (kékben) jó esélye van, hogy ott legyen Rióban


Kovács László Harcsa kvótájával elégedett, s bízik benne, hogy az összesen három tervezett riói kvóta összejön majd a júniusban Bakuban sorra kerülő utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon.

„A középső súlyokban jó esélyünk lesz, ráadásul Bacskai Balázs valószínűleg még májusban a félprofik kvalifikációs tornáján is részt vehet, így neki két alkalma is lesz a kvótaszerzésre" – mondta Kovács László, aki valószínűleg több súlycsoportban is változtat majd a samsuni "felálláson".

Bakuban a 49 kilogrammosoknál két, míg a 91 és +91 kilósoknál egy-egy helyet osztanak ki, a többi hét kategóriában ugyanakkor 5-5 kvóta talál gazdára.