Harcosnak szegődtek az Iszlám Államhoz a párizsi öngyilkos merénylők

-

Megtalálták három terroristának az adatlapját abban a 22 ezer nevet tartalmazó nyilvántartásban, amit a napokban juttatott el az Iszlám Állam egyik volt katonája a Sky News hírtelevíziónak.


Egy német oknyomozó újságíró csoport szerint az adatlapok között van Samy Amimour, Ismael Omar Mostefai és Fouad Mohamed Aggad, a Bataclan párizsi szórakozóhelyet megtámadó három terrorista regisztrációs lapja.

A Bataclanban 90 ember halt meg novemberben. Két merénylő felrobbantotta magát, egyet pedig a kommandósok öltek meg.

A Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az Iszlám Állam által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél.

Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Két másik személyi adatlap köthető a párizsi merényletekhez. Abdelhamid Abaaoudot, akit a támadások egyik kitervelőjeként tartanak nyilván, és aki pár nappal később egy rendőrségi rajtaütés során halt meg, kezesként jelölte meg egy fiatal belga terrorista, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Salah Abdeslammal.

Az iratok között van Charaffe el-Mouadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele. Ő időközben egy amerikai légicsapásban meghalt Szíriában.

A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint egyébként valójában nem 22 ezer adatlapról van szó, mivel számos dokumentum két példányban létezik.