Harcolni fog ukrán állampolgárságáért Szaakasvili

Fotó: MTI/EPA / SZTYEPAN FRANKO

-

Nem akar Lengyelországban maradni Grúzia hontalan volt elnöke.


Nem kér politikai menedékjogot Varsótól és vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát Miheil Szaakasvili. A hontalanná lett volt odesszai kormányzót, egykori grúz elnököt hétfőn Ukrajnából Lengyelországba toloncoltak.

Miheil Szaakasvili azt mondta: amikor megérkezett a varsói reptérre, felhívták a lengyel belügyminisztériumból, és az volt az első kérdésük, kérni fog-e politikai menedékjogot? "Azt válaszoltam, hogy nem, nem fogok kérni semmilyen politikai oltalmat." Szaakasvili azt mondta, hogy Lengyelország védelmet biztosított számára.

Szaakasvili nem tart attól, hogy kiadják Grúziának. Szerinte Tbilisz úgy fél tőle, mint "ördög a tömjénfüsttől", és ha az ukrán hatóságok ki akarták volna őt adni, azt már hétfőn, elfogása után megtették volna. Szerinte sem Kijevnek, sem Tbiliszinek nincsenek a terhére róható komoly vádjai.

Szaakasvili azt mondta, nem akar Lengyelországban maradni. Vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát, mert "ukrán politikus volt, és az is marad". Petro Porosenko elnök törvénytelenül fogatta el és toloncoltatta ki az országból – mondta. A rendőrségi akció után fáj a nyaka, mert fojtogatták, de a fájdalmai elmúlnak, viszont "Porosenko és bandája nyakát ki fogják tekerni, és mind ukrán börtönben fogják végezni".

Ügyvédje Ruszlan Csernoluckij szerint keresetet nyújtanak be Kijevben, hogy a bíróság törvényellenesnek minősítse kitoloncolását Ukrajnából.