Harcművészből lett ingatlanmágnás az új mongol elnök

Fotó: Getty Images / China Photos

-

Először kellett második fordulót tartani az elnökválasztáson.


Az ellenzéki Demokrata Párt jelöltje, a harcművészből lett ingatlanmágnás Kaltma Battulga győzött a mongol elnökválasztás második fordulójában. A központi választási bizottság a külföldön leadott szavazatokat még nem számolta össze. Battulga a voksok 50,6 százalékát szerezte meg, ellenfele, a kormányzó Mongol Néppárt jelöltje, Miegombín Enhbold parlamenti elnök a szavazatok 41,2 százalékot kapott.

Csaknem százezer választópolgár üres szavazócédulát dobott be az urnába, valószínűleg a jelöltválaszték miatti tiltakozásul. A választói érdektelenséget jelzi, hogy a részvétel mongóliai viszonylatban nagyon alacsony, 60,9 százalékos volt. Az érdektelenséget az ország gazdasági nehézségei miatti kiábrándultság okozhatja.

Luvszanvandan Szumati, a közvélemény-kutatással is foglalkozó Szant Maral Alapítvány vezetője szerint a választók úgy érzékelték, hogy egyik jelölt sem alkalmas a tisztségre. "Mongólia történetének legrosszabb választása volt ez" – mondta.

1990 óta ez volt az első eset, hogy elnökválasztáson második fordulót kellett rendezni, mert az elsőben egyik jelölt sem szerezte meg legalább a voksok 50 százalékát. Cahiagín Elbegdordzs hivatalban lévő elnök két mandátum utána nem indulhatott újra.

Mongólia a világ ásványkincsekben egyik leggazdagabb országa, és 2011-ben, a bányászatnak köszönhetően, 17 százalékos gazdasági növekedéssel még világelső volt. A nyersanyagárak csökkenése és a Mongólia legfontosabb exportcikkeinek számító réz, vasérc és olaj iránti kereslet visszaesése viszont súlyos gazdasági válságba taszította a 3 milliós lakosú országot.