Harci helikopterekkel védi Szaúd-Arábia jemeni határát

Fotó: AFP / MOHAMMED HUWAIS

-

Egyre komolyabb erővel kell küzdenie az arab országnak a jemeni síita lázadók ellen.


A harci helikoptereket azután küldték akcióba, hogy síita húszi lázadók pénteken megtámadtak egy szaúdi határőrposztot Nadzsrán térségében, Szaúd-Arábia délnyugati részén.


A pénteki tűzpárbajban egy aknavetős csapás következtében újabb három szaúdi katona halt meg – közölte Rijádban a védelmi minisztérium. Néhány nappal korábban szintén három szaúdi határőr esett áldozatul egy jemeni területről kiinduló támadásnak.


Nem fogjuk megengedni ezeknek a milicistáknak, hogy ellenőrzésük alá vonják a határainkat.

– hangoztatta a szaúdi tábornok.


Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében hadműveletet indított Szaúd-Arábia, amelyet kilenc arab ország is támogat a küzdelemben. A szaúdi vezetésű koalíció légi ereje március 26. óta támadja folyamatosan Jemenben az Irán által támogatott húszik állásait, megakadályozandó, hogy az ország egész területét ellenőrzésük alá vonják.


Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vezetője néhány napja felszólította Szaúd-Arábiát a koalíciós légicsapások beszüntetésére, a katonai beavatkozást pedig bűncselekménynek nevezte. A rijádi vezetés azonban vasárnap határozottan elutasította Teherán követelését.