Harc a konyhában: az ember legyőzheti a gépet

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Ha pusztán a költségeket nézzük, lényegében esélye sincs a mosogatógépnek, pedig jóval kevesebb vizet fogyaszt. Ugyanakkor kényelmes. Az is kiderül, hogy az A++-os, azaz takarékosabb gépek felára 8-10 év alatt térül meg. Mosogatómatek a Bukszától.


Több olvasónkat meglepte az a Buksza-cikk, amelyből kiderült, hogy a mosogatógép a klímaberendezéssel együtt lényegében státuszszimbólumnak tekinthető a magyar háztartásokban. Száz családból 15-nek van mosogatógépe, ezzel a tartós fogyasztási cikkek között az egyik legritkábban fellelhető versenyző. Pedig első látásra a mosogatógép használata indokolt lehet, mert kevesebb víz felhasználásával megoldható a mosogatás, mint ha kézzel csinálnánk. A mosogatógép gyér elterjedésének az egyik lehetséges magyarázata, hogy az alacsony vízfelhasználás ellenére – kizárólag a költségeket nézve – nem versenyképes a kézi megoldással.


Mosogatógéppel 8400 forint évente

Magyarországon a többség 12 terítékes, 85–98 ezer forintba kerülő mosogatógépet vásárol – derül ki a Media Markttól és az Extreme Digitaltól kapott válaszokból. A szóban forgó gépek vízfogyasztása alkalmanként 10–13 liter jellemzően. Egy mosogatógépes művelethez kell még a tabletta, amelynek darabja 20–60 forint márkától függően. További költség az áramfogyasztás, ami jellemzően – a Buksza által megvizsgált gépek adatlapja szerint – átlagosan 1 kilowattóra eseményenként. A mosogatógép 85–89 ezer forintos vételárán felül egy mosogatásért összesen 30–70 forintot kell fizetni. A mosogatógépek energiabesorolásához használt évi 280 mosogatást alapul véve egy évben a mosogatótabletta árától függően évente 8400–19 600 forintba kerülnek a gépi mosogatások.Kézzel 5600 forint évente

A kézi mosogatás nagyon takarékos üzemmódban (vízzel nem teljesen feltöltött mosogatótálcában történő áztatás, mosogatás után tiszta vizes öblítés) 15-20 literből megúszható, de egy kevésbé takarékos – mondjuk 12 terítékes – mosogatásra elmehet simán 50-60 liter is. Ehhez jön a mosogatószer ára, ez pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztjén legjobban szereplő termékek esetében 5–19 forint mosogatásonként. Plusz a szivacs, amely márkától függően 15-200 forint. (A kézi mosogatásnál az egyszerűség kedvéért áramköltséget nem számoltunk.) Ha egy olcsóbb, 20-40 forintos szivaccsal mosogatunk, és azt kéthetente lecseréljük, akkor egy év alatt – a gépeknél számolt 280 alkalmat feltételezve – 5600–17 280 forint lesz a mosogatási számla, egy-egy alkalom pedig 20–62 forintba kerül. Ha a legpénzpocsékolóbb kézi és a legspórolósabb gép mosogatással számolunk, akkor 8880 forint lesz a különbség. Ebből pedig adódik, hogy a 85–98 ezer forintos gép ára 9,5–11 év alatt térül meg. Az előbbiekből az is látszik, van olyan forgatókönyv, amelyben a takarékos kézi mosogatásnál egyszerűen nem lesz olcsóbb a mosogatógépes megoldás. Összességében a kézi mosogatás jóval olcsóbb, igaz, kényelmetlenebb és időpocsékolóbb, mint a gépi megoldás. Fontos továbbá, hogy a rászáradt, masszív ételmaradékokat a mosogatógép nem feltétlenül szedi le az edényekről, tányérokról, és némelyik edény bele sem fér a mosogatógépbe, így alkalmanként a mosogatógépes háztartásoknak is kézzel kell nekiesniük a mosatlannak. A vízfogyasztásnál éppenséggel figyelembe kell venni a gyártás, fejlesztés és egyéb tényezők miatt elpocsékolt energiát, vizet, ám ez nehezen számszerűsíthető.Gépmatek és mosogatógép-piaci körkép

Bár a cikk elején említettük, hogy a mosogatógép az egyik legritkább berendezés a magyar háztartásokban, a piac egyre növekszik. A Media Markt in store menedzsere, Szánthó Balázs kérdésünkre azt mondta: évente 12-14 százalék körüli mértékben növekszik a piac. A Media Marktban a legolcsóbb mosogatógép 60 ezer forinttól indul, de az eladott gépek átlagára 85–95 ezer forint között mozog. Szánthó szerint a piac négyötöde 12 személyes gépekből áll, 15 százalékuk 9 terítékes, a maradék pedig az ezektől eltérő kapacitású gép. Jelenleg leginkább az A+ besorolású gépek a legkeresettebbek, de egyre többen vásárolnak A++ energiabesorolású gépet – mondta Szánthó Balázs, aki elárulta azt is, hogy a 10-12 literes átlagos fogyasztás csökkentését igyekeznek elérni a gyártók, de átütő eredményt még nem értek el ezen a fronton. A Extreme Digitaltól kapott válaszok szerint a cégnél az átlagár 98 ezer forint. A vevők 65 százaléka 12 terítékes gépet vett az idén, 35 százalékuk pedig a 9 terítékesre voksolt. Az energiabesorolás alapján az A+-os gépek viszik a pálmát az Extreme Digitalnál, az eladott gépek 95 százalékát adták, és mindössze 5 százalékos volt az A++-os gépek részedése. A Buksza megnézte több ismert márka A+os és A++-os gépét, és pusztán a költségeket tekintve az A++-os gépek jellemzően 25–35 ezer forintos felára legkevesebb 8-10 év alatt térül meg.