Harc nélkül nem mond le az elszigetelt kormányfő

Fotó: MTI/EPA / Sebastian Tataru

-

A bukaresti miniszterelnök feltételeket szabott. A szociáldemokraták szerint elfogyott a politikai támogatása.


Egy újabb szociáldemokrata miniszterelnök kinevezése – ez a feltétele annak, hogy lemondjon Sorin Grindeanu román kormányfő. A Szociáldemokrata Párt (PSD) távozásra szólította, mert késik a kormányprogram végrehajtása.

A miniszterelnök a PSD éjszakába nyúló ülésének vége előtt távozott a tanácskozásáról, a kormány székházában tartott sajtóértekezletén azt mondta, az eltávolítását célzó kísérlettel a PSD végrehajtó bizottsága a jobbközép ellenzéket és Klaus Iohannis államfőt ajándékozta meg.

Grindeanu csak abban az esetben hajlandó lemondani, ha az államfő a kormányalakítási tárgyalások után a választásokon legtöbb szavazatot szerzett Szociáldemokrata Pártból nevesít kormányfő-jelöltet.

Arról, hogy fog kormányozni miniszterek nélkül (a koalíciós pártok vezetői szerint minden miniszter megírta lemondását) Grindeanu azt mondta: a kormánynál még nem iktattak egyetlen lemondást sem, de ha ez be is következne, 15 nap áll rendelkezésére, hogy ezeket az iratokat továbbítsa a miniszterek felmentésére jogosult államfőnek, és a lemondott tisztségviselők helyére esetleg újakat jelöljön.

Grindeanu szerint lemondásáért különböző állami intézmények vezetését, illetve kormánytagságot is felajánlottak neki. Szerinte érthetetlen, hogy az EU legnagyobb gazdasági növekedésével, legkisebb inflációjával, számottevő reálbér-növekedésével rendelkező országának fél éve beiktatott kormánya ellen saját pártvezetése intézzen támadást. Ürügynek tartja, hogy a kormányprogram végrehajtásának késései miatt próbálják lemondatni, amire nem talál más magyarázatot, mint egyetlen ember, Liviu Dragnea pártelnök vágyát a korlátlan hatalom birtoklására.

A pártülésen felajánlotta Dragneának, hogy mondjanak le mindketten tisztségükről, hiszen kormánya névsorát a PSD elnöke állította össze, így mindkettejüknek vállalniuk kell a felelősséget a kabinet állítólagos kudarcáért.

A pártvezetés szerdán értékelte a csaknem fél éve hivatalban lévő Grindeanu-kormány tevékenységét, és megállapította, hogy a kormányprogram tervezett intézkedéseinek alig 13 százalékát ültették gyakorlatba: a PSD választási kampányában beígért intézkedések 60 százalékának teljesítésével késik, és a választói felhatalmazással megerősített program számos további vállalása csak részben teljesült.

Grindeanu az ülésen előterjesztette saját mérlegét, amely szerint a kormányprogramban 97 célkitűzés szerepelt az első félévre, amelyek közül alig 9 nem teljesült.

A bukaresti szociálliberális kormánykoalíció pártelnökei szerdán bejelentették: Grindeanu miniszterelnök kormánya politikai támogatás nélkül maradt, a miniszterek pedig megírták lemondásukat. A koalíciós pártok levélben tájékoztatták döntésükről Iohannis államfőt.