Harakirit kellene elkövetnünk

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A kézisek kapitánya, Talant Dujsebajev magát döfné le elsőnek a tragikusan sikerült Eb-szereplés után. Nagy László szerint benne volt ez az eredmény a csapatban.


Szerda délután a férfi kézilabda-válogatott nagyon gyenge játékkal 22-14-re kikapott a svédektől az Eb középdöntőjének zárófordulójában, ezzel eldőlt, hogy lemarad a riói olimpiáról.

Talant Dujsebajev nagyon feldúltan nyilatkozott az M4-nek a meccs után: „Nincs más ember a Földön, aki most annyira szégyellné magát, mint én. El sem tudom képzelni, hogyan fogunk élni egy ilyen szégyen után. Ha olyanok lennénk, mint a japánok, akkor most harakirit kellene elkövetnünk, és én lennék az első benne.”

A kapitány drasztikusan fiatalított az Eb előtt, ám a szavaiból az derült ki, hogy ezt utólag sem tartja hibának: „Szégyen egy ilyen fiatal, 19-21 évesekből álló svéd csapatól így kikapni. Ez egyben válasz is arra, hogy fiatal, tapasztalat nélküli játékosokkal is lehet eredményes egy csapat.”Nagy László szakmai síkra terelte a narratívát, mondván „az agresszív svéd védelem ellen nem tudtunk úgy játszani, mint a spanyolok hatosfalas védelme ellen. Sok fiatallal álltunk neki a tornának, sokaknak ez volt az első világversenye, ezért benne volt ez az eredmény a csapatban.” A jövőről nem akart semmit mondani („ha tudnám, jós lennék”) a csalódott veszprémi klasszis.

Iváncsik Gergő visszafogottabban fogalmazott, mint mondta, le kell ülni, végig kell gondolni, mi legyen a következő lépés, és ez különösen a hozzá hasonló idősebb játékosokra igaz. Iváncsik felidézte, hogy volt már hasonló helyzetben a válogatott, amikor lentről kellett megkezdenie a visszakapaszkodást az elitbe, és talán ez vár erre az együttesre is: „Időt kell hagyni a csapatnak, ami mindig nehéz, mert sokszor nincs idő, türelmetlenek az emberek, de bízunk benne, hogy lehet jobb ez a csapat.”

„Nagyon magas ez a szint, jó tanulópénz volt, főleg a fiatalok számára, akiknek ezt át kellett élniük – mondta Zubai Szabolcs, majd hozzátette: szerinte mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő felelőssége a szereplésben, és ezt fel kell vállalnia. – A tehetetlenségnél számomra nincs rosszabb. Amikor az ember akar segíteni a csapaton, de nem tud.”


A szurkolók kitettek magukért


Az első olimpia magyar kézisek nélkül

A válogatott végül a 12. helyen zárta a lengyelországi Eb-t. Miután decemberben a nők is lemaradtak Rióról, ez lesz az első olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon – leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat – mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen.