Haragszik a bagdadi lakosság a kormányra

Fotó: MTI/EPA / Ali Abbász

-

A családok még reménykednek, hogy a mentősök megtalálják hozzátartozóikat a romok között a robbantások után.


Csaknem két nappal azután, hogy egy öngyilkos teherautóban robbantotta fel magát Bagdadban, az ott élő családok még reménykednek, hogy a mentősök megtalálják hozzátartozóikat a romok között. Amikor az iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi és más tisztviselők megpróbálták felmérni a bomba okozta károkat, a lakosság haragosan követelte a megoldást - írja a CNN.

Egy huszonöt éves egyetemista, Szadek al Zavini, figyelte ahogy a mentőalakulatok kihúzzák a testeket a robbanás helyszínéről: „Az iraki kormány nem hibáztathatja tovább a ISIS-t és más terrorista csoportokat. Megoldást kell találni. Elvesztettem pár barátot, néhányuk teste még mindig nincs meg,” mondta zokogva.


Az egyik áldozat temetése


A miniszterelnök Haider al-Abádi egy órával a bombarobbanás után megjelent a helyszínen, a tömeg dühös kiáltásokkal fogadta. Abádi szerint érhető reakció a lakosság részéről, növelni fogja a város biztonságát, és javítani fogják a bombák kiszűrésének rendszerét.


Sokáig tart az áldozatok azonosítása


A szombat esti támadás egy forgalmas bevásárlónegyedben történt. A legtragikusabb halálosabb incidens, Mohamed al-Rubaje öngyilkos merénylete legalább 200 ember életét követelte. Óriási volt a mészárlás, a mentősök még napokig keresték a túlélőket. Akadt olyan holttest, amelyet csak DNS-vizsgálattal tudtak azonosítani.

Egy házaspár a helyszínen kereste a tizenéves fiát, aki egy kávézóba ment el otthonról a barátaival, hogy megünnepeljék a születésnapját. Egy másik férfi öt rokonát kereste, köztük a gyermekeit, akik új ruhát mentek vásárolni az ünnepekre.


A szunnita ISIS síitákat robbantott


A második bomba vasárnap egy szabadtéri piacon robbant Bagdadtól délkeletre. A merényletnek egy halálos áldozata volt és öt személyt sebesített meg.

Mindkét merényletért a szunnita dominanciájú Iszlám Államot teszik felelőssé; a terrorszervezet Karrada és Sáb túlnyomórészt síita negyedeiben robbantott. A ISIS magára vállalta a merényleteket.