Hanyagolja a használt cuccokat a lakosság

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

A kiskereskedelem 5,7 százalékkal bővült júniusban - főleg a halasztott vásárlások miatt.


Júniusban a kiskereskedelmi forgalom 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az év első hat hónapjában 5,2 százalékkal költöttünk többet, mint tavaly ilyenkor. A növekedés júniusban leginkább a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának emelkedésének köszönhető - ezeknél 9,7 százalékos volt a bővülés.

Ruhákra 15,4 százalékkal, műszaki cikkekre pedig 9,5 százalékkal költöttünk többet - ez azt jelenti, hogy a korábban elhalasztott vásárlásokat pótolta be most a lakosság. Érdekes, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen -7,5 százalékkal - csökkent a használ cikkeket áruló boltok forgalma.


Mindenki vásárolni akar


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, százalékkal nőtt a forgalom, ezen belül az élelmiszerek eladása 3,7 százalékkal nőtt, az italok és dohánytermékek értékesítése viszont csak 2,5 százalékkal. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6 százalékkal emelkedett, a májusi 9,0 százalékos növekedés után.

Júniusban az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százalékát pedig a benzinkutaknál bonyolítottuk. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 808 milliárd forint volt júniusban.