Hangszórókkal üzennek az észak-koreaiaknak a merényletről

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

A demilitarizált övezetben a szomszédos ország felé irányított hangszórók is fegyvernek számítanak.


Dél-Korea a határra telepített hangszórókon keresztül tájékoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong Nam meggyilkolásáról. A déli hadsereg szerint így látják el a „szükséges információkkal az észak-koreai lakosságot és katonákat”. Amint hivatalosan is megerősítik, hogy Kim Dzsong Namot hétfőn megölték a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren, megkezdődik a tájékoztatási művelet a két ország között húzódó demilitarizált övezet mentén telepített hangszórókkal – mondta a dél-koreai katonai szóvivő.

A hangszórók használata bevett szokás a két Korea pszichológiai hadviselésében, bár 2004-ben megállapodtak, hogy felhagynak ezzel a gyakorlattal. A megállapodást elsőként Szöul rúgta fel 2015-ben, amikor feszültté vált a két ország viszonya.

A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó eddig hallgatott Kim Dzsong Un féltestvérének haláláról.


A Dél-Koreába szökött északiak és aktivisták rendszeresen juttatnak röplapokat Észak-Koreába ballonokkal


Malajzia óvatos

A malajziai kormány csütörtökön megerősítette, hogy a fővárosi repülőtéren hétfőn megölt külföldi férfi Kim Dzsong Un féltestvére, és maradványait átadják Phenjannak. Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, és abban nem Kim Dzsong Nam születési adatai szerepeltek.

Kim Dzsong Namot két nő mérgezte meg. Egyes források szerint mérgezett tűkkel támadtak rá, mások szerint folyadékot spricceltek az arcába. A malajziai rendőrség egy vietnami és egy indonéziai nőt vett őrizetbe, a szöuli hírszerzés pedig Phenjant tartja felelősnek.

Zahid Hamidi malajziai miniszterelnök-helyettes szerint az incidens nem lesz hatással a kétoldalú kapcsolatokra, és spekulációnak tartja, hogy az észak-koreai rezsim állna a gyilkosság mögött.


A merénylet helyszíne a Kuala Lumpur nemzetközi reptéren