Hangosbeszélővel szólítják fel a spanyol falu lakosait a sziesztára

-

Az Ador nevű faluban mindenkinek bent kell maradnia a házban délután kettő és öt között.


Az évek óta nem látott spanyolországi kánikula miatt egy spanyol falu drasztikus döntést hozott: elrendelték, hogy bent kell maradniuk, és sziesztázniuk kel a nap legmelegebb óráiban.


Az 1400 fős lakosságú Adorban a lakosoknak délután kettő és öt között a házukban kell lenniük csöndben és aludniuk kell. A tévéket és rádiókat ki kell kapcsolni, valamint a gyerekekre is érvényes a kijárási tilalom.


A nemzetközi szervezetek is felhívták a figyelmet a szieszta fontosságára. Nagyjából másfél óra az ajánlott időtartam.

– mondta Ador polgármestere Joan Faus a Telegraph-nak, aki azt is elmondta, hogy a helyiek kérték, hogy vezesse be az intézkedést.


Szerinte az adoriak életmódja amúgy is különösen alkalmas a sziesztára. „Ez egy mezőgazdaságból élő vidék, ahol az emberek korán kelnek, hogy kimenjenek a földjükre. Dél körül képtelenség kint lenni a hőség miatt. Szóval maradsz inkább a hűvös lakásodban, ahol van légkondicionáló” – mondta Faus.

A hőmérséklet az elmúlt hónapban Spanyolország egyes részein többször meghaladta a 40 fokot, így a kelet-mediterráni Adorban is.


Ador


Azért, hogy mindenki betartsa a sziesztát, fél kettőkor egy rendőrkocsi végigmegy a falun és hangosbeszélőn bejelenti a „szieszta-rendeletet”. Az emberek pedig engedelmeskednek, pedig a polgármester szerint ez csak egy ajánlás.


Nálam működik. Megebédelek és indulok is aludni.

– mondta Salvador Ferrer a Levante-EMV lapnak.


Egy egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerint a szieszta csökkenti a stresszt és javít az emberek immunrendszerén. A NASA pedig arra jutott, az ideális pihenés hossza 26 perc – írta a Telegraph.