Handó Tünde is visszaszólt a Fidesz alelnökének

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Németh Szilárd Fidesz-alelnök egy vasárnapi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a túl enyhe ítéletek miatt országgyűlési bizottságban vitáznának az igazságszolgáltatásról, és törvénymódosítás is jöhet. Az Országos Bírósági Hivatal vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón állt ki a bírák függetlensége mellett, de hétfőn megszólalt a Kúria elnöke és a Magyar Bírói Egyesület is.


„Azt kérem valamennyi hatalmi ág képviselőjétől, hogy tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét, és bízzanak a bírói felelősségben” – reagált Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fidesz alelnökének nyilatkozatára.


A bírói függetlenség mint liberális követelmény

Németh Szilárd egy vasárnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, a Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletek miatt. A politikus azt mondta, „az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy, mint a fővárost 2010 előtt irányító maffia főnöke, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés”. Bár tiszteletben tartják a „bírói függetlenség liberális követelményét”, de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt akarnak szerezni. Ha kell, törvényt is módosítanak.


Handó Tünde azt mondta, a megjelent véleményekből arra tud következtetni, hogy nem elég érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete.


Nem érthető teljesen az, hogy mit jelent a függetlenség és a bírói felelősség.


Handó szerint a bíróságoknak és vezetőiknek oda kell figyelniük a véleményekre, meg kell próbálniuk a bíróságok működését és a több száz oldalas ítéleteket érthetőbbé tenni. Hivatkozott az Alaptörvényre is, amely kimondja, hogy a bírák függetlenek, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.
Az igazság mindig adott, de hogy erről mi derül ki a büntetőeljárás során, az valamennyi szereplőn múlik,

a rendőrségen, az ügyészségen, a védelmen, valamint az első-, másod- és harmadfokú bíróságon, valamint a Kúrián. Arra a kérdésre, hogy úgy gondolja-e, Németh Szilárd nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra, azt válaszolta,a bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni.

Szerinte sokakat elrettenthet és megijeszthet egy ilyen nyilatkozat, de ő maga az esélyt látja benne, fontos, hogy a közbeszéd témája legyen, mi a bírói függetlenség és felelősség.


A Kúria elnöke, Darák Péter közleményben reagált még hétfőn. A konkrét ügyeket nem minősítette, hiszen azok még kerülhetnek a Kúria elé, de általánosságban azt írta, az emberek – beleértve a politikusokat is – egy néhány perces médiatudósításból értesülnek az ítéletekről és azok indoklásáról, az annak alapján nyilvánított vélemény „aligha lehet tárgyilagos”. Egy per tárgyalása több száz napig tart, rengeteg szakértőt és tanút hallgatnak meg – ezt, valamint a többórás ítéletet a nyilvánosság nem követi figyelemmel.A tények ismerete nélküli véleménynyilvánítás nem tartalmazhat elvárásokat a bírósággal szemben. Különösen elvárható, hogy ettől más hatalmi ág képviselői tartózkodjanak

– közölte Darák Péter. A bíráknak szabadon, belső meggyőződésük és a tényállás értékelése után részrehajlásmentesen kell dönteniük. Darák meggyőződése, hogy „az eljáró bíró van birtokában azoknak az ismereteknek, melyek a körültekintő döntést megalapozzák”. Ezt szerinte a társadalomnak is tudomásul kell vennie, az ítéletek ellen pedig lehet fellebbezni.
A minden külső befolyástól mentes bírói ítélkezés abszolút alkotmányos védelem alatt áll, ezért az ellentétes elvárást sugalló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá.

A bírói hatalom nyilvánossága és átláthatósága nem jelenti azt, hogy a bírák, bírósági vezetők egyedi, folyamatban lévő ügyekben elszámoltathatók. Az ilyen szándék ellentétes az Alaptörvény szellemével – zárja közleményét Darák Péter.

Hétfő este megszólalt a Magyar Bírói Egyesület is, amely elvárja a politikusoktól, hogy tartózkodjanak a bírósági döntések befolyásolására alkalmas véleménynyilvánítástól.