Hamisak lehetnek a merénylőknél talált szír útlevelek

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Hét merénylő követte el a párizsi terrortámadást, ám nagy kérdés, valójában kik ők. Egyről tudni biztosan. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.


Eddig egy merénylőt azonosítottak hivatalosan az ujjlenyomata alapján - ő a francia Omar Ismail Mostefai -, a többiekről - vélhetően - a mellettük talált útlevelek alapján közölt információt a sajtó. A szerb Blic még egy útlevélképet is nyilvánosságra hozott. Lehet, hogy ez tévút: egyre többen mondják, hogy az útlevelek hamisak lehetnek.


A Chanel 4 rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hamisak lehetnek a szír útlevelek, most úgy tűnik, azokat Törökországban állították elő.

A Telegraph idézi a CBS-nek nyilatkozó amerikai hírszerző tisztet, aki az egyik megtalált útlevéllel kapcsolatban azt mondja: a dokumentum rossz számot tartalmaz, a kép nem kapcsolódik a névhez. A hírek szerint két merénylő érkezett Görögországon keresztül, a horvát média szerint az egyik Magyarországon is átment.

Közben az is kiderült, az egyiptomi útlevél - amelyet a párizsi stadionnál találtak - sem az öngyilkos merénylőé, hanem egy szimpla egyiptomi futballdrukkeré, aki súlyosan megsérült a támadás miatt.


Ha ez bebizonyosodik, hogy hamisak az útlevelek, azt számtalan kérdést felvet - írja a lap. Főként, hogy hogyan jutottak hozzá. Törökországban virágzik a hamis útlevél biznisz, 1000 font körül már hozzá lehet jutni egyhez, ami valaki máshoz kapcsolódik. Egyszerűen kicserélnek egy képet, és máris kész az új identitás.

Másrészt lehet, hogy Szíriából loptak el üres útleveleket a kormányzati épületből. Az is lehet - folytatja a fejtegetést a lap, hogy az útlevelet az iszlamista terroristák maguk készítették.

A merénylőkről itt írtunk bővebben, a párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.