Hamis vád miatt indult nyomozás Portik ellen

Fotó: MTI/MTVA / TEK

-

Az ügyészségre több feljelentés is érkezett Portik Tamás és Rogán Antal ellen.


Hamisan vádolta Portik Tamás Rogán Antal minisztert a Budapesti Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint, ezért nyomozást rendelt el Portik tanúként tett nyilatkozata miatt. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán és Juhász Péter alperes között személyiségi jog megsértése tárgyában indult per júniusi tárgyalásán Portik tanúként azt állította, hogy közvetítőként egyszer tízmillió forintnak megfelelő összegű eurót adott át Rogán polgármesternek, ami egy ingatlan áron aluli értékesítésében való közreműködésért adott jogtalan előny volt - írta közleményében Ibolya Tibor ügyész.

Portik nyilatkozata után több feljelentés is érkezett az ügyészségre, egyrészt Rogán ellen, másrészt pedig az állítás valótlanságának gyanúja miatt Portikkal szemben. A vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt Rogánt érintő feljelentéseket a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította - írta Ibolya.

Miután az alapügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jogerősen elbírálta a feljelentéseket, elhárult az eljárásjogi akadálya a hamis vád bűntette miatt tett feljelentés elbírálásának. Az ügyészség beszerezte a szükséges iratokat és megállapította, hogy Portik cselekménye Rogán sérelmére elkövetett „hamis vád bűntette gyanúját kelti", ezért elrendelte a nyomozást.