Hamis útlevéllel kelnének át a menekültek a görög–macedón határon

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Egyre többen buknak le hamis útlevél használata miatt a görög–macedón határon, ahol a hatóságok múlt hét óta a menedékkérők közül csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból származókat engedik átkelni – jelentette csütörtökön az Utrinszki Vesznyik című macedón napilap.


Az újság tájékoztatása szerint egyedül kedd délután száz olyan migránst tartóztattak fel a határon fekvő Gyevgyelijában, akik hamis szíriai, iraki vagy afganisztáni útlevéllel igazolták magukat. Ezt az információt megerősítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik szkopjei képviselője is.


A macedón belügyminisztérium eközben azt közölte, hogy visszatoloncolják Görögországba azokat, akik hamisított vagy nem megfelelő okmányokkal rendelkeznek.

A rossz időjárási viszonyok miatt jelentősen visszaesett az utóbbi napokban a Macedóniába érkező menedékkérők száma. Szerdán Gyevgyelijába 12 óra leforgása alatt csupán 540 bevándorló érkezett a helyi média jelentése szerint. A menekültáradat apadásáról számolt be a többi nyugat-balkáni ország és Görögország is.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak a szíriai, iraki vagy afgán migránsokat engedik be az országba, közülük is csak azokat, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. Azok a bevándorlók, akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög–macedón határt. Az intézkedés hatására tüntetések kezdődtek az érintett határpontokon, voltak menekültek, akik a szájuk bevarrásával fejezték ki felháborodásukat.