Hamis tanúzástól féltik ügyvédei Trumpot

Fotó: MTI/EPA / Michael Reynolds

-

Az elnök korábban azt mondta, szívesen találkozik a különleges ügyésszel. Ügyvédei szerint ez nem jó ötlet.


Az amerikai elnök ügyvédjei azt javasolják, hogy ne tegyen vallomást Robert Mueller különleges ügyésznek – írja a The New York Times. Mivel Donald Trump hajlamos hamis és ellentmondásos állításokat tenni, John Dowd és Jay Sekulow attól tartanak, kihallgatásakor veszélybe kerülhet, a nyomozók eljárást indíthatnak ellene hamis tanúzásért. Mueller, az FBI volt igazgatója irányítja a bizottságot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e Oroszországgal a választási kampánnyal, illetve az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Trump korábban azt mondta, hogy hajlandó eskü alatt tanúskodni Muellernek, sőt, mihamarabb örömmel megteszi ezt. Ha viszont visszautasítja a tanúskodás, Mueller beidézheti esküdtszék elé. Dowd és Sekulow úgy érvelnek: nem biztos, hogy Mueller beidézné az elnököt, mert az hosszú bírósági perhez vezethetne, és végül a legfelsőbb bíróságnak kellene döntenie, ott pedig Mueller veszíthetne.

Ty Cobb ügyvéd azonban, akinek azzal kell foglalkoznia a Fehér Házban, hogy a kormány hogyan reagáljon az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálat eredményeire, azt mondja: az elnöknek együtt kell működnie Muellerrel.

A The New York Times másfél hete megírta: Trump tavaly júniusban meneszteni akarta Muellert, már alá is írta az erről szóló utasítást, de visszakozott, mert a Fehér Ház jogtanácsosa nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást, és kész volt lemondani, mert úgy ítélte meg, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve.

Egy hete Lindsey Graham és Susan Collins szenátorok azt javasolták, hogy Mueller vizsgálja ki: az elnök valóban megpróbálta-e őt meneszteni tavaly júniusban. Graham azt is támogatja, legyen törvény arról, hogy Muellert ne lehessen jogalap nélkül felmenteni posztjáról. Szerinte Mueller állása nincs közvetlen veszélyben, mert elmozdításáért az elnöknek valószínűleg magas politikai árat kellene fizetnie. Trump tagadja, hogy meneszteni akarta Muellert.

Az elnök pénteken hagyta jóvá az FBI-ról szóló, republikánus párti feljegyzés titkosításának feloldását. A dokumentum elfogultsággal vádolja az FBI-t. Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok ellenezték a feljegyzés publikálását, mert szerintük lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti a közvéleményt és veszélybe sodorja a nemzet biztonságát is. A feljegyzés célja szerintük az igazságügyi tárca miniszterhelyettese, Rod Rosenstein lejáratása és Mueller ellehetetlenítése. A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azt állítják, feltáró munkájuk során komoly mulasztásokra bukkantak, amelyekről tájékoztatni kell a közvéleményt.