Hamis kínai potencianövelőkkel kereskedett egy volt fideszes

Fotó: BSIP / B. BOISSONNET

-

Egy volt békéscsabai önkormányzati képviselő bűnszövetkezetet épített fel hamis és illegális kínai, valamint indiai potencianövelők, fogyasztószerek árusítására több mint hetven országban. V. Viktort nem jogerősen fegyházbüntetésre és 165 milliós vagyonelkobzásra ítélte a Gyulai Törvényszék – írta a Nol.hu pénteken.


Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.


V. Viktor olyan eredményesen adott el Kínából és Indiából behozott hamis potencianövelőt és testsúlycsökkentőt, hogy a vádirat szerint összesen 1,6 milliárd forint értékű illegális árut terített szét Magyarországon, és még hetven országban. 1,2 millió darab hamis és illegális készítményt adtak el, a vevők lengyelországi és ciprusi bankszámlára utalták a vételárat, a vádlottak pedig onnan fizették az indiai és kínai beszállítókat is.

Magyarországon belül Szegedre, Hódmezővásárhelyre, Gyulára, Székkutasra, Békésre, Sarkadra is jutott a hamis Viagrákból és egyéb készítményekből. A szerek pedig a lap szerint postafiókokba érkeztek, hogy minél kevésbé tűnjön fel az illegális üzlet. A csomagokat a vádlottak felvették, átcsomagolták, majd az interneten továbbértékesítették.

A vádlott 2009-ben hozta létre a feleségét, rokonait és ismerőseit magába foglaló bűnszervezetet, ekkor még a Fidesz önkormányzati képviselője és helyi bizottsági elnök volt Békéscsabán. 2012 áprilisig importálták nagykereskedelmi mennyiségben a gyógyszerkészítményeket, amíg le nem buktak. A behozott szerek összetétele nem felelt meg sem a hamisítatlan gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő, sem pedig a hamis gyógyszerek csomagolásán szereplő összetételnek.


Több gyógyszergyár, így például a Pfizer és a Bayer Hungária összesen 700 millió forintos polgárjogi igényt támaszt a vádlottakkal szemben.

V. Viktor feleségét hat év börtönre és 57 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. A házaspárt bilincsben vitték el a bíróságról, korábban már egy évet töltöttek előzetesben.