Hamis hívások miatt vannak evakuálások Oroszország-szerte

Fotó: MTI/AP / Alekszandr Zemljanyicsenko

-

Tucatnyi városban volt bombariadó, de bombát sehol sem találtak. A gyanú szerint Ukrajnából érkeztek a hívások.


Oroszország több nagyvárosában szerdán is tömeges evakuálást kiváltó hamis bombariadók voltak. A hullám elérte Moszkvát is: a nap folyamán több, elrejtett pokolgépről szóló névtelen telefonhívás érkezett.

Hamis bejelentések miatt vasárnap óta Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig tucatnyinál több vidéki településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Az evakuálás több tízezer embert érintett, robbanószerkezetet egyelőre sehol sem találtak.

Moszkvában szerdán több bevásárlóközpontról, a Kijevi és a Kurszki pályaudvarról, valamint az egyes számú orvosi egyeteméről szólt a bejelentés. Irkutszkban szerdán mintegy tíz, iskolákban, közlekedési csomópontokon és plázákban elhelyezett bombákra figyelmeztető – kivétel nélkül hamis – jelzés futott be. Hasonló hívásokat kaptak a nap folyamán Petropavlovszk-Kamcsatszkijban, Habarovszkban, Tomszkban, Jakutszkban, Csitában, Abakánban, Blagovescsenszkben és Szaratovban is.

A sorozatos bűncselekmények ügyében vizsgálat indult. A feltételezés szerint külföldről szervezett spam-támadás zajlik. A TASZSZ szerint a hívásokat egy nemzetközi virtuális telefonközpont közbeiktatásával intézték, a RIA Novosztyi pedig az írta, hogy a gyanú szerint Ukrajnából érkezhettek a hamis riasztások.