Hamis érettségije miatt lemondott a moldáv miniszterelnök

-

Chiril Gaburici ellen eljárás is folyik.


A lépést Gaburici maga jelentette be chisinau-i sajtóértekezletén, miután egy nappal korábban az ügyészek kihallgatták őt a végzettségével kapcsolatban.


A távozó miniszterelnök az újságírók előtt sajnálatát fejezte ki, amiért tanulmányai, úgymond, „politikai játszmák eszközévé váltak”. Az ellene felhozott vád lényegét nem kommentálta.


Gesztusom (...) reményeim szerint lehetőséget teremt arra, hogy új kormányzó többség jöjjön létre a parlamentben

– tette hozzá az eddig a kommunista párt támogatásával kormányzó politikus.

A Moldovai Liberális Demokrata Pártot (PLDM) vezető, 38 éves, Európa-barát üzletemberről már februári kormányfői beiktatása után olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a diplomás közgazdász az érettségi vizsgát sosem tette le. Az ügyben április óta folyt ellene eljárás.

A deschide.md című moldovai hírportál szombaton közzétett egy szakértői jelentést, amely szerint a kormányfő érettségi bizonyítványán olyan gimnázium pecsétje és igazgatójának aláírása szerepel, amelynek Gaburici nem volt diákja. A szakértői vizsgálat eredményeit átadták az államügyészségnek, amely hétfőn kihallgatásra szóló idézést küldött a miniszterelnöknek.

A deschide.md szerint a kormányfő előre értesült a szakértői vizsgálat elkészültéről és a jelentés ügyészségnek való továbbításáról, így pénteken megjelent nyílt levelét is ebben az összefüggésben kell látni. Gaburici az államfőnek és a parlamentnek címzett levelében a korrupció gyors terjedése miatt többek között az államügyészség vezetésének lemondását követelte, és azzal fenyegetőzött, hogy ő maga fog visszalépni, ha követeléseit nem teljesítik egy hónapon belül.