Hamilton rákattant az orosz lányokra, Räikkönent megbüntették

Fotó: AFP / ALEXANDER NEMENOV

-

Bottas csalódott, de nem hibáztatja Räikkönent, miután kiütötte az F1-es Orosz Nagydíjon. Alain Prost mindkét visszapillantóját nézi.


Lewis Hamilton simán megnyerte a Forma–1-es Orosz Nagydíjat, miután az előle induló csapattársa, Nico Rosberg autóján eltört a gázpedál. „Mit kellene csinálnom, ragasszam össze?” – jegyezte meg epésen a német pilóta. Hamilton erről nem tehetett, szépen behúzta a győzelmet, amivel nagyot lépett a harmadik vb-címe felé. Még száz pont gyűjthető, 66-tal vezet Sebastian Vettel előtt. Futamgyőzelmek terén pedig beérte Vettelt, és lehagyta a 41-ig jutó legendát, Ayrton Sennát.

A futamgyőzelmek örökranglistája:
1. Michael Schumacher 92
2. Alain Prost 51
3. Sebastian Vettel 42
4. Lewis Hamilton 42
5. Ayrton Senna 41

Prost a közelgő Hamilton, Vettel párosra utalva azt írta, hogy most „egyszerre mindkét visszapillantómat néznem kell, ami nem könnyű”.


Hamilton az egész Mercedes-csapatnak megköszönte Senna leelőzését, és utólag nagyvonalúan azt mondta „nem volt az komoly”, mármint amikor a futam közben panaszkodott a biztonsági autóra, mondván, ez minden idők leglassabb kocsija.

A boldogsághormonok aztán még tovább áradtak, miután a paddockban szépséges orosz lányok gyűrűjébe került.Hamilton arcán nem puszta protokollmosoly tükröződött, ez kiderült a hivatalos sajtótájékoztatón is, ahol szintén jelen voltak a lányok.Sergio Perez az utolsó előtti körben harmadikból visszaesett ötödiknek, majd az utolsó körben megnézte, ahogy Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen összeütközik. A mexikói azt mondta: „Amikor egy körrel a vége előtt úgy tűnt, kicsúszik az egész a kezünkből, nagyon elszomorodtam, aztán viszont arra gondoltam, nincs mit tenni, körbemegyek a rendkívül kopott gumikkal. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor megláttam őket, alig akartam elhinni.”

A Force India Perez ötödik dobogójára reagált: „Tud valaki egy jó helyet egy nagyobb trófeateremnek?”

Noha Räikkönen művelete vakrepülés volt, esélytelen lett volna normálisan bevenni a kanyart akkora lendülettel, ahogy megérkezett, Bottas – aki már a pilótafülkében is káromkodott egyet, mondván, „mi a ...-t művel ez?” – később pedig azt írta „nem hiszem, hogy ez versenybaleset: elöl volta, és valaki kiütött. Csalódott vagyok”.Räikkönen azt mondta, miután eldöntötte, hogy megpróbálkozik az előzéssel, már nem tudott visszakozni.

Romain Grosjeannak nem kellett ellenfél, hogy a falon végezze a Lotusa: hibázott egy balosnál, és csúnyán összetörte a járművét. Aztán elegánsan kiszállt a romok közül, akár egy filmben, talán még le is porolta az overallját.„Éreztem, hogy nagy csatt lesz, ezért befeszítettem az izmaimat, becsuktam a szemem, és vártam az ütközést” – mondta később a francia pilóta, aki megúszta sérülés nélkül a látványos esetet.


Räikkönen viszont nem úszta meg a felelőtlen műveletét: 30 másodperces büntetést kapott, amivel visszaesett a nyolcadik helyre, így a Mercedes megnyerte a konstruktőri vébét. Szerencséjükre, mert a győzelmet ünneplő pólót már elkészítették a szocsi futamra.