Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

A hazai közönség előtt szereplő Lewis Hamilton, a Mercedes világbajnoki címvédő pilótája nyerte a vasárnapi Forma–1-es Brit Nagydíjat.


A pole pozícióból rajtoló 31 éves Hamilton negyedszer nyert Silverstone-ban, és ez volt az idei negyedik, pályafutása során pedig már a 47. futamgyőzelme. A második helyen Nico Rosberg ért célba, a harmadik Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája lett.


A heves esőzés miatt felvezető kör teljesítése nélkül, biztonsági autó mögött rajtolt el a mezőny, és csak a hatodik kör kezdetén állt ki a safety car. A mezőny nagyjából fele azonnal a boxba hajtott, hogy a száradó pályára alkalmas gumikra cserélje a vizes aszfaltra való abroncsokat. Hamilton az élen maradt, mögötte Rosberg és Verstappen autózott. Két körrel később ők hárman is friss gumikat kaptak, majd ugyanebben a sorrendben tértek vissza a pályára.


A versenyzőknek az esővel is meggyűlt a bajuk


A 16. és a 19. kör között a mezőny nagy többségének autójára már a száraz pályára alkalmas gumikat tették fel, Hamilton megtartotta a vezető helyét, Verstappen azonban előbb a pályán megelőzte Rosberget, majd a kerékcserék során előtte is maradt.

Hamilton magabiztosan őrizte a vezető pozíciót, és egymás után futotta meg a leggyorsabb köröket, miközben Rosberg nagy energiát mozgósított, hogy visszaelőzze Verstappent. A német pilótának ez végül a 38. körben sikerült, ekkor 8.5 másodperc volt az élen száguldó Hamilton előnye. Rosberg megpróbálta üldözni Hamiltont, de a brit címvédő azonnal reagált, ismét leggyorsabb kört futott, így a célba érkezésig német csapattársának nem volt esélye utolérnie őt.

Rosberg a hajrában olyan üzenetet kapott a csapatától rádión – miszerint nem használhatja a sebességváltón a hetedik fokozatot –, amely a szabályok szerint tilos, ezért a futam után ezt az esetet még vizsgálni fogja a versenybíróság.