Hamilton nagyképűsége sok lesz Rosbergnek a Hungaroringen?

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Wéber Gábor szerint a hisztis Lewis Hamilton malmára hajthatja a vizet az, hogy egy pontra olvadt csapattársa, Nico Rosberg előnye a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj előtt. Mit várhatunk az idén 30 éves Hungaroringen?


A hétvége nagy kérdése, hogy Nico Rosbergnek sikerül-e növelnie az előnyét, vagy pedig Lewis Hamilton átveszi a vezetést csapattársától. Rosberg 168 ponttal áll az élen, mögötte a háromszoros világbajnok Hamiltonnak mindössze egy pont a hátránya. Pontosan félidőben érkezik Magyarországra a mezőny: a 21 világbajnoki futamból tízen már túl vannak a pilóták.


Hamilton az ötödikre hajt

Hamilton szereti a mogyoródi pályát, négyszer is sikerült győznie a Hungaroringen, Rosberg ellenben még egyetlen Magyar Nagydíjat sem nyert meg. Az évadkezdet Rosberg számára volt kedvezőbb, aztán a csapattársa mellé pártolt át a szerencse. Most még Rosbergnek áll a zászló, ha csak a pontszámokat nézzük, minden más tekintetben viszont Hamilton várja kedvezőbb helyzetből a folytatást.


A 2009-es dobogó, Hamilton ekkor nyert először a Hungaroringen


Wéber Gábor Forma-1-es szakkommentátor, autóversenyző szerint Hamilton egyik legnagyobb fegyvere pillanatnyilag, hogy nála van a pszichológiai előny, hiszen ő már háromszoros világbajnok, ráadásul az utolsó két címét az elmúlt két szezonban szerezte meg. „Nagyobb az önbizalma, mint Rosbergnek, főleg, hogy 2014-ben is nagy hátrányból tudott visszajönni.


Hamilton jobban feltalálja magát váratlan helyzetekben,

ügyesebben tud rögtönözni, mint Rosberg. Még ha kettejük közül Hamilton is a hisztisebb, nehéz őt legyőzni, az az egyetlen pont előny gyakorlatilag nullával egyenlő.”


Rosberg a Hungaroringen még nem győzött


A szakértő a Vs.hu-nak azt mondta, hogy a csapathibákból idén mindkét versenyzőnek kijutott, megedződtek az elmúlt futamok alatt, így a szezon második felében sokkal kiélezettebbé válhat a verseny. Amíg ugyanis Rosbergnek nagyobb fölénye volt, nyugodtabban vezethetett, Hamilton pedig foggal-körömmel küzdött, de most fordulhat a kocka: nagy valószínűséggel Hamiltonból előjön majd egyfajta nagyképűség, amit Rosberg rosszabbul visel.

„A pszichikai tényezők nagy hatással vannak rájuk, fontos századokat-tizedeket veszíthetnek el, vagy épp hozhatnak be a mentális állapotuktól függően.


Hosszútávon Hamilton nyerhet több világbajnokságot, de az idei győzelmet még korai lenne odaadni neki,

hiszen nagyon sok van még hátra.”

A Ferrariktól nem igazán kell majd tartaniuk az éllovasoknak, Wéber szerint legalábbis annyira távol került az olasz istálló egykori fénykorától, hogy azon semmilyen sztárpilóta sem segíthet. „Teljesen megváltozott a Ferrari körül a világ, és egyszerűen nem tudnak lépést tartani a fejlesztésekkel. Nem tudnak nyerő autót gyártani, Vettellel még hátrébb vannak idén, mint tavaly voltak, Raikkönnenben sincs tűz, ami nem is csoda.


Hiányzik a maranellóiakból a tudatosság,

egyszerűen nincs egy olyan tényező, sem a gumikezelés, sem az aerodinamika, a csapategység, sem a boxutcai munka, amiben kiemelkedők lennének.”


Hamilton, Lewis; Vettel, Sebastian

Hamiltonék az idén is háttérbe szorítják Vetteléket


A Ferrari hanyatlása ellenére azonban várhatóan nem maradunk izgalmak nélkül hétvégén: nem csak a McLaren házi bajnokságára számíthatunk, hiszen a Red Bulloknak is fekszik a pálya, így Max Verstappen és Daniel Ricciardo is jó eséllyel ott lohol majd az ezüst nyilak nyakán – mondja Wéber Gábor.


A szakkommentátor szerint Verstappen különösen nagyot villanthat, hiszen igazán kivételes tehetség, aki rendkívül ösztönösen versenyez, egészségesen magabiztos. „Ugyanaz látszik rajta, mint annak idején pl. Schumacheren. Plusz negatív élményei se nagyon vannak, hiszen alig van tapasztalata, így nincs is semmi, ami visszahúzza.”

Az első pénteki szabadedzést Hamilton, a másodikat Rosberg nyerte a Hungaroringen, de a második tréning elején Hamilton a falnak csapta az autóját, így gyorsan feladta az edzést.