Hamarosan visszafordíthatják a menekülteket Szerbiába

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A kormánypártok és a Jobbik megszavazták az első, menekültügyben szigorítást hozó törvénymódosítást, ami után várhatóan biztonságos országgá nyilvánítják Szerbiát. Az MSZP tartózkodott, csak az LMP és a függetlenek utasították el Rogán Antal és Kósa Lajos javaslatát.


A parlament kedden 140 támogató szavazattal, 14 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett elfogadta a menedékjogról szóló törvény módosítását. A fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos javaslatára a kormánypárti képviselők mellett igennel szavaztak a jobbikosok, nemmel az LMP-sek és a függetlenek, a szocialisták pedig tartózkodtak.

A rövid javaslat felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben állapítsa meg ne csak az úgynevezett „biztonságos származási országok”, de a „biztonságos harmadik országok” listáját is. Most nincsen ilyen ország a magyar szabályozás szerint, de a friss javaslat elfogadása után a kormány kijelölheti majd ezeket.

Ennek jelentőségét az adja, hogy ha valaki átutazott egy ilyen, biztonságosnak nyilvánított országon – amivé tehát jelenleg egy ország sincs nyilvánítva –, csak nagyon nehezen kaphatna menekült státuszt. Neki kell bebizonyítania, hogy valamiért nem volt lehetősége benyújtani a kérelmet a tranzitországokban; ellenkező esetben kérelmét harminc napon belül elfogadhatatlannak minősítik.A VS.hu-nak korábban Kósa arról beszélt, hogy a kormány szerint Szerbia biztonságos országnak számít, így mérlegelés nélkül minden menekültet visszafordítanának a déli határon. A most elfogadott törvényjavaslat persze nem akadályoz meg senkit abban, hogy illegálisan átlépje a határt, viszont gyakorlatilag reménytelenné tesz bármilyen menedékkérelmet, és a lehető leggyorsabban visszaküldik a migránsokat Szerbiába.

Ha így történik, ez azt jelenti, hogy Magyarország egyoldalúan Szerbiára hárítja a menekültproblémát, ami biztosan nem lesz Belgrád ínyére. Ráadásul valószínű, hogy konfliktust okoz majd az Európai Bizottsággal is, ha automatikus lesz a menedékkérők kitoloncolása. Az EU menekültügyi irányelve ugyan ismeri az „európai biztonságos harmadik ország” fogalmát, de azt is előírja: a kérelmezőnek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy megtámadja ezt a vélelmet, arra hivatkozva, hogy az adott ország „az ő különleges körülményeire tekintettel nem biztonságos”.

Jelenleg is a parlament előtt van a következő, bővebb törvénymódosítás, ami ami felgyorsítaná a menekültügyi eljárást, és megteremtené a szerb határra tervezett kerítés jogi alapját is. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett javaslat értelmében a menedékkérők részt vehetnének a közfoglalkoztatásban, igaz, egyelőre csak feltételes módban, nem kötelező jelleggel.